‘Vrijednost Ine i bez Sirije je bila znatno veća od 505 milijuna dolara’

Autor: Poslovni.hr , 21. travanj 2012. u 14:10

Nije točno da se prije prodaje Ine nije znala vrijednost nalazišta u sirijskoj pustinji, objavio je HTV nedavno tvrdnje Stanka Kadije, umirovljenog geolog, koji je na sirijskim nalazištima proveo šest godina.

“Nevjerojatni događaji zapleću se već desetak godina oko Ine. Potpuna je zagonetka i medijsko prešućivanje priče u kojoj se vrti dvadesetak milijardi dolara”, riječi su kojima je svoj prilog emitiran na HTV-u započeo novinar Jozo Kapović, prenoseći riječi Kadije, koji im se javio 5. travnja. “Ja stvarno ne mogu zamisliti tu osobu u današnjem svijetu naftnog biznisa koja koja ne bi kupila otkrivene rezerve. Prema tome, to se zatajilo, 505 milijuna dolara koliko je platio Mol za 25 plus jednu dionicu je puno, puno premalo za ono što danas vrijedi Ina odnosno koliko joj je vrijednost podiglo otkriće iz Sirije”, kazao je za HTV Kadija.

Nije točno, tvrdi on, da se prije prodaje Ine nije znala prava vrijednost nalazišta u sirijskoj pustinji. Još 2002. znala se prava vrijednost nalazišta na poljima Jihar, Al Mahr i Palmira. Izvještaji su iste godine poslani u Naftaplin i Ininu centralu u Zagrebu. “Kao da nisu”, zaključuje Kapović u prilogu. “Ina je, kao što se zna, prodana za pravi sitniš od petstotinjak milijuna dolara i HDZ-ova vlada je prodavala, a Mađari ipak nisu postali većinski vlasnici. Ali kao da jesu”, dodaje novinar.

“Tko zna što će se otkriti na suđenju bivšem predsjedniku Vlade, ali je sasvim jasno da je za hrvatske političke elite vrijednost nalazišta u Siriji i dalje pravi misterij. Možda su baš zato uveli sankcije Siriji natjeravši Inu na povlačenje”, utvrđuje dalje u prilogu Kapović, pitajući se: Zašto su to učinili? “Jedni to objašnjavaju legendarnom hrvatskom poslušnošću, dok drugi tvrde kako je to odličan potez jer su time napakostili Mađarima”, kaže.

O navedenoj temi u Hrvatskoj uživo govorio je dr. sc. Goran Marić, bivši predsjednik Saborskog odbora za financije.

Marić je rekao kako je Ina mjesto “gdje se istina pokopala, a gdje su se mnoge protuzakonite radnje prekrivale političkim plaštom”. “Već 2002. godine je završena revizija i analiza i procjena vrijednosti nalazišta u Siriji. I to je postojalo u ‘fileu’ o Ini prilikom prodaje. U sobi, kad se potencijalnim kupcima prezentirao prijedlog ugovora, to je menadžment namjerno zataškao i došlo je do obmane. Nesporno je da realna procjena tog nalazišta kaže da vrijedi 20 milijardi dolara i da polovica pripada Ini. Za to se znalo, a onda se prodalo za 505 milijuna dolara. Čujem da je najavljena i tužba protiv gospodina Kadije. Pa evo, ja mu se nudim, bit ću mu svjedok ako ga budu tužili”, kazao je Marić.

Upitan psotoje li dokumenti kojima se njegovi riječi mogu i potvrditi, odgovara: “Dovoljno je samo da dostavi sve one dokumente koje ima u svom arhivu”. Kazao je kako nalazišta Ine u Siriji uopće nisu uključena u procjenu vrijednosti Ine kad se prodavalo i da je taj dio potpuno zanemaren. “Osim toga, vrijednost Ine tada nije bila ni 505 milijuna dolara, bila je i bez Sirije znatno veća. Ciljano se radila manja procjena da bi se prodavalo za što manje novca i da bi se time stekle nekakve sinekure u budućnosti. Te sinekure čak nisu ni tajna danas. Mnogi Hrvati su postali Mađari u tom procesu”, poručio je.

Kadija, koji se telefonski javio u emisiju, izjavio je kako je sve ono što je dosad rekao bazirano na činjenicama kojima je i sam bio nazočan, ili je riječ “o istinitim informacijama do kojih je došao na razne načine”. Kazao je i kako se u ovom slučaju nije privatizirala Ina, nego Naftaplin.

(pd)

Komentari (5)
Pogledajte sve

Zar nema prvi Linić putra na glavi (SDP). Generalni u to vrijeme bio je Dragičević (HNS) Mesićev pulen. Čavao u lijes (prodaja daljnjih 25%) HDZ. Sve ovo govori da je svejedno tko je na vlasti jer se očito svi slažu u jednome. Baš čitam o tome da imamo 10.000 štetočina (profesionalnih političara), osuđeni smo na propast. Pogledajte tko vam je načelnik/gradonačelnik, rijetko tko bi tima i takvima ovce dao čuvati. Kamo sreće da je samo INA u pitanju.

Isto tako optužiti Pušićku zbok koje ina možda ostane bez Sirije.

To će biti suđenje stoljeća kada DORH skupi snage pa da optuži mangupe koji su prodali 25 % INE za svega 505 miliona mađarskom MOL-u.

Čak ni HANFA nije mogla više napraviti .

Očekujem da će na optuženičku klupu sjesti i geolog Kadija koji je mudro šutio 8 godina kao i hrvatski direktori koji su godinama primali (mito ?) plaću od 70.000,00kn – 130.000,00 kn za nikakav rad .

INA je dans toliko hrvatska tvrtka koliko je recimo i HT, zapravo daleko manje je nacionalna od samog HT-a. No bitno da su neki veliki “patrioti” iz HDZ-a za vrijeme 1990-ih i proteklog desetljeća uspjeli staviti osobne interese nad one državne odnosno građana Republike Hrvatske. Oni su za kikiriki prodali tvrtke, obogatili se prodajući nešto što nije bilo njihovo privatno vlasništvo, pri tome ubrali velike provizije i drugi prljavi novac i izdali prije svega sebe jer su izgubili obraz, državu i svakog građana ove zemlje. Živcirati se sada zbog MOL-a, što je presmiješno s obzirom da je sada sve već otišlo u nepovrat (ne zbog MOL-a), i isticanjem nekih ludorija poput “možemo mi stoviriti i novu INA-u”, od svega toga mi nemamo ništa. Jedino se možemo nadati da će krivci za to biti procesuirani, kažnjeni i da će se novac vratiti tamo gdje mu je mjesto – u državnu blagajnu. Jednako tako treba procesuirati i one prije takvih i one poslije njih. A pomagače ne puštati na slobodu nekažnjeno i s nekim oprosnicama, radili su svjesno što su radili. Nema te isprike koja bi opravdala to što su radili.

New Report

Close