Tržište softvera za zaštitu mobilnih uređaja još u povojima

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2008. u 14:45

Tržište softvera koji bi trebao štititi sofisticiranije uređaje za mobilnu komunikaciju, poput Blackberryja i iPhonea još nije sazrelo, unatoč iznimno dobroj prodaji takvih uređaja, ističu analitičari.

Izvršni direktor Symanteca, proizvođača softvera koji štiti računala od virusa i ostalih internetskih “nametnika”, procjenjuje kako je to tržište trenutno vrijedno nekoliko stotina milijuna dolara godišnje. “Točno je da tržište raste, no s obzirom na obujam prodaje tehnološki sofisticiranih mobitela, očekivao bi se daleko brži tempo rasta”, rekao je Salem na stručnom skupu u Bostonu. “Ne mogu vam dati točne podatke, no ne raste onako brzo kao što biste mogli pomisliti.” Poput Symanteca, i McAfee Inc prodaje sigurnosne proizvode namijenjene mobitelima a neki su u fazi razvoja. “Smatramo kako to tržište predstavlja dobru priliku”, rekao je predsjednik uprave i izvršni direktor McAfee-ja, Dave De Walt na bostonskom skupu. Programi za sigurnost mobitela za sada se smatraju bonusom u sklopu programa protiv štetnog softvera na osobnim i prijenosnim računalima, kazao je Mike Haro, viši analitičar pri Sophosu, najvećem proizvođaču sigurnosnog softvera u privatnom vlasništvu. Ipak, to se počinje mijenjati, napominje.

Neki od najsofisticiranijih sigurnosnih proizvoda za mobitele dostupni su u Japanu, u kojem telekomunikacijski operater NTT DoCoMo Inc nudi sigurnosni softver koji klijenti mogu “skidati” na svoje mobitele, uz odgovarajuću mjesečnu pretplatu za njegovu upotrebu, kazao je Salem.¸“Takva se strategija primjenjuje sve češće. Radi se o novoj usluzi na kojoj se može zaraditi, a ujedno predstavlja i važnu zaštitu mobitela”, kazao je DeWalt. Stručnjaci tvrde kako je jedan od razloga za spori rast tržišta za zaštitu mobilnih uređaja taj da se, za razliku od osobnih računala gdje dominira Microsoftov operativni sustav Windows, za mobitele još nije pojavila dominantna platforma. To ih čini manje atraktivnima za hakere, koji se ne žele zamarati razvojem tehnologije za “razbijanje” višestrukih sustava. Stoga su i šanse za hakerski napad puno manje, tumače analitičari.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close