Za trenutno jednu od najtraženijih vještina na tržištu rada, satnica se penje i preko 150 eura

Autor: Domagoj Puljizović , 16. lipanj 2024. u 07:53
Foto: Freepik

Među najtraženijim vještinama ove godine našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo te virtualna asistencija.

Freelance platforma Upwork nedavno je objavila popis najtraženijih vještina na tržištu rada za 2024. godinu na temelju zarada freelancera.

Da bi sastavili popis, Upworkovi stručnjaci analizirali su koje vještine postaju traženije na tržištu rada iz godine u godinu, a koje gube na popularnosti, pojasnila je Margaret Lilani, potpredsjednica odjela za isporuku talenata u toj kompaniji za CNBC.

Među najtraženijim vještinama našli su se marketing na društvenim mrežama, računovodstvo te virtualna asistencija, a posebno tražena ove godine je i analiza podataka.

Inače, analitičari podataka proučavaju sirove podatke o poslovanju, uključujući prodaju, posjećenost mrežnih stranica i regulatorne rizike te kako bi identificirali tržišne trendove i donijeli uvide o tome kako poboljšati poslovanje tvrtke.

Njihov posao ima velik utjecaj na poslovne procese, kazala je Vicki Salemi, stručnjakinja za zapošljavanje iz Monstera. Takvi stručnjaci obično imaju diplomu iz područja računalne znanosti, statistike ili pak položen online tečaj putem sveučilišta, Googlea ili Coursere.

Svoju ekspertizu na Upworku naplaćuju do 156 eura po satu.

Analiza podataka je vještina koja se kontinuirano razvija, pogotovo s procvatom umjetne inteligencije (AI) u posljednje vrijeme.

Iako ona na tržištu rada nije novost, danas se svodi na “korištenje umjetne inteligencije za dublje, brže i šire pronalaženje uvida” o poslovanju tržišnih aktera, tumači Lilani.

Najbolji analitičari podataka na tržištu zbog toga su oni koji pri obavljanju posla znaju vješto iskoristiti mogućnosti AI alata koji se “razvijaju ludom brzinom”, zaključila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close