Novi megaprojekt u Hrvatskoj, na obali niče ‘grad budućnosti’. Koštat će 20-30 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2024. u 07:59
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Arhitekt Marušić poručuje među ostalim da su planirani škola, vrtići, vjerojatno i Crkva te park i šetnica. Sve bi to niknulo na prostoru koji danas ne služi nikome i ničemu.

Na zadarski kolodvor vlak je posljednji put ušao prije više od desetljeća. Otada je postojeća infrastruktura u gradskoj četvrti Arbanasi prepuštena propadanju. Najava države o obnovi pruge i ponovnoj uspostavi željezničkog prometa između Zadra i Knina razveselila je mnoge, ali i otvorila novu perspektivu razvoja Zadra, javlja HRT.

Nakon obnove pruge bit će premještena zgrada postojećeg kolodvora iz središta grada u luku Gaženica, čime se širom otvaraju vrata realizacije velebnog projekta. Naime, na mjestu zahrđalih tračnica trebao bi niknuti futuristički Zadar.

Zgrada željezničkog kolodvora Zadar potpuno je devastirana Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, kaže da bi ovaj projekt trebao povezati cestom, ali prvenstveno šetnicom, stari dio grada s lukom Gaženica.

– Mi smo to kolokvijalno nazvali Zadar 2, jer to bi u stvari i bio drugi centar grada, istaknuo je arhitekt Pero Marušić, autor projekta. Bio bi ondje niz novih sadržaja koji bi podignuli kvalitetu života, ali i dali novi gospodarski i turistički zamašnjak.

Arhitekt Marušić poručuje među ostalim da su planirani škola, vrtići, vjerojatno i Crkva te park i šetnica. Sve bi to niknulo na prostoru koji danas ne služi nikome i ničemu.

Gradonačelnik Dukić kazao je da će od države tražiti da im prepusti taj prostor.

Projekt predviđa i obnovu lučice Bregdetti, s novih, prijeko potrebnih, 300 komunalnih vezova, a u četvrti Arbanasi vesele se još jednom posebnom projektnom objektu – gradskom stadionu, ali za sada kapacitet još nije definiran.

Između 20-30 milijuna eura procijenjene vrijednosti bi se pokušalo namaknuti iz gradskog i državnog proračuna te spasonosnih sredstava EU-a, a Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, očekuje da se u jednom mandatu mogu realizirati svi projekti, javlja HRT na čijim stranicama možete pogledati i video vizualnog rješenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close