Spravica od 150 kuna može vam spasiti život tijekom zaraze koronom

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2021. u 19:27
FOTO: REUTERS/Afolabi Sotunde

Razina kisika mjeri se triput dnevno. Ako padne ispod 93 ili 94 posto, potrebno je nazvati liječnika obiteljske medicine. Ako padne ispod 92 posto, odmah treba poći na hitni prijem ili pozvati Hitnu pomoć.

Jedan od misterija covida-19 je zašto razina kisika u krvi može pasti na opasno niske razine, a da pacijent to ne primijeti. To je poznato kao “tiha hipoksija”.

Zbog toga pacijenti dolaze u bolnicu u punom lošijem zdravstvenom stanju nego što shvaćaju, a u nekim slučajevima i prekasno za djelotvorno liječenje. No potencijalno spasonosno rješenje u vidu pulsnog oksimetra omogućava pacijentima da prate razinu kisika kod kuće, a košta samo dvadesetak funti, piše BBC., a prenosi Index.

Pulsni oksimetar koristi se za visokorizične covid-pacijente u Velikoj Britaniji, a mnogi liječnici smatraju da bi svatko trebao kupiti taj uređaj.

Normalna razina kisika u krvi je od 95 do 100 posto.

“Primali smo pacijente s covidom-19 koji su imali razinu kisika u krvi od 70 do 80 posto. Bilo je to zaista neobično i zastrašujuće otkriće koje nas je nagnalo da preispitamo ono što radimo”, kaže dr. Matt Inada-Kim, specijalist za akutnu medicinu u Hampshireu koji je postao voditelj nacionalnog projekta Covid Oximetry@home.

Pulsni oksimetar navlači se na srednji prst i emitira svjetlost u tijelu. Prema količini apsorbirane svjetlosti mjeri razinu kisika u krvi. U Engleskoj se takvi uređaji daju osobama s covidom-19 starijima od 65 godina, mlađima koji imaju druge zdravstvene probleme ili osobama za koje liječnici procijene da je potrebno.

Razina kisika mjeri se triput dnevno. Ako padne ispod 93 ili 94 posto, potrebno je nazvati liječnika obiteljske medicine. Ako padne ispod 92 posto, odmah treba poći na hitni prijem ili pozvati Hitnu pomoć. Studije koje još nisu prošle neovisnu recenziju pokazale su da i mali pad razine kisika ispod 95 posto može povećati rizik od umiranja.

“Smisao cijele ove strategije je sprječavanje teških oboljenja, odnosno primanje pacijenata u situacijama kad im još možemo učinkovito pomoći”, rekao je dr. Inada-Kim.

Komentirajte prvi

New Report

Close