Sindikati JI Europe: Hrvatska u grupi rizičnijih zemalja

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2009. u 13:30

S obzirom na pad stope gospodarskog rasta, rizičnost ulaganja i ekonomska kretanja, Hrvatska spada u grupu rizičnijih zemalja, poput Mađarske i Srbije, koje očekuje dublja recesija, ocijenio je Vladimir Gligorov, ekonomist s Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, na današnjem sindikalnom forumu jugoistočne Europe.

Sudjelujući na forumu o ulozi sindikata u vrijeme svjetske krize, Gligorov je istaknuo da bi se sindikati u trenutnim okolnostima trebali zauzimati za postizanje kompromisa između smanjenja plaća ili broja radnih sati kako bi se očuvala radna mjesta.

Na duži rok sindikati trebaju raditi pritisak na strategiju razvoja kako se ubuduće ne bi ponovilo sadašnje stanje, odnosno treba stvoriti širu osnovu gospodarstva, ojačati industrijsku proizvodnju i izvoz, kazao je Gligorov dodavši da se hrvatski razvoj više neće moći temeljiti samo na stranim ulaganjima i kreditima.

Na upit može li Hrvatskoj u krizi pomoći turistička sezona Gligorov je rekao je kako projekcije pokazuju da turizam ove godine neće ostvariti tako dobre rezultate s obzirom na općeniti pad potrošnje u Europi, pa bi stoga trebalo očekivati pad broja noćenja i niže prihode od turizma za 10 do 15 posto.

Glavni tajnik Europske konfederacije sindikata John Monks naglasio je kako bi sve odluke trebalo donositi kroz socijalni dijalog vlade, sindikata i poslodavaca, te zajedničkim naporima vidjeti što se može učiniti u trenutnoj situaciji.

Na upit da komentira jednostranu odluku hrvatske vlade o smanjenju plaća u javnim i državnim službama, Monks je kazao da ne želi komentirati konkretne situacije ali se protivi smanjenju javne potrošnje, te istaknuo da se odluke ne bi trebale donositi unilateralno već u dogovoru sa socijalnim partnerima.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close