Rezultati Vodafonea spustili raspoloženje na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr , 20. srpanj 2012. u 16:00

Cijene europskih dionica u petak su oslabile nakon što su lošiji od očekivanja poslovni rezultati Vodafonea prekinuli sjajan početak europske sezone izvještavanja kompanija o zaradama.

Londonski FTSE indeks oko 13 sati oslabio je 0,5 posto na 5.685 bodova, frankfurtski DAX 0,27 posto na 6.740 bodova, a pariški CAC 0,81 posto na 3.237 bodova. Cijene dionica Vodafonea pale su za 2,4 posto nakon što je taj najveći svjetski mobilni operater po prihodu zabilježio oštar pad organskog rasta u prvom tromjesečju.

Cijene dionica Nokije također su pale i to za 4,6 posto nakon što je niz brokera i banaka snizilo procjenu zarade za tog proizvođača mobitela koji je u četvrtak izvijestio o velikom gubitku u drugom tromjesečju i prognozirao slabo treće tromjesečje. Proizvođač kamiona Scania dobio je na vrijednosti 4,7 posto nakon što je izvijestio o sporijem padu narudžbi u drugom tromjesečju.

Neke kompanije zabilježile su dobitke nakon što su im banke povisile prognoze. Tako su primjerice cijene dionica kompanije Akzo Noble ojačale 1 posto, EADS-a za 4 posto, a Heinekena za 1,5 posto. Oko 15 posto europskih kompanija objavilo je dosad poslovne rezultate. Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je danas 1,43 posto na 8.669 bodova.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close