Rast zaliha snizio cijene nafte

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2005. u 16:15

Cijene nafte pale su u četvrtak nakon što je tjedno izvješće američke vlade pokazalo rast zaliha, stišavajući bojazni od nestašice uoči vrhunca zimske potražnje.
Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 52 centa na 60,33 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 24 centa na 59,36 dolara.
Tjedno izvješće američke vlade pokazalo je rast zaliha sirove nafte za 900 tisuća barela, što je 11,7 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i osjetno iznad prosjeka za ovaj dio godine.
Zalihe destilata smanjene su za svega 100 tisuća barela. “Iako su zalihe lož-ulja pale, njihova aktualna razina nije onoliko niska kao što smo očekivali. Tržište prati temperaturu na sjeveroistoku SAD-a kako bi utvrdilo smjer kretanja cijena”, kazao je Tetsu Emori iz tokijskog Mitsui Bussan Futuresa.
Zalihe lož-ulja smanjile su se manje no što se očekivalo, ali meteorolozi predviđaju nastavak zahlađenja pa analitičari nagovješćuju da bi cijene mogle uskoro ponovno porasti.
“Kada su u pitanju naftna tržišta, vremenske su prilike najvažnije”, konstatirao je analitičar Energyintel-a David Knapp.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close