Porezi snizili Ersteovu dobit u 2019., hrvatska podružnica doprinijela rezanju “loših kredita”

Autor: Tomislav Pili , 28. veljača 2020. u 13:11
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Unatoč smanjenju neto dobiti, banka će dioničarima isplatiti višu dividendu od 1,50 eura po dionici.

Unatoč solidnom povećanju operativne dobiti za 8 posto na gotovo 3 milijarde eura, austrijska Erste banka zabilježila je smanjenje neto dobiti pripisive vlasnicima matice, sa 1,79 milijarde eura u 2018. na lanjskih 1,47 milijardi eura. Kako je pojašnjeno u petak u Beču tijekom predstavljanja godišnjih rezultata – prvih pod vodstvom novog glavnog izvršnog direktora Bernda Spalta – smanjenje dobiti rezultat je jednokratnih efekata, poput potpunog otpisa goodwilla u Slovačkoj od 165 milijuna eura, rezervacija u Rumunjskoj od 152 milijuna eura i prve naplate bankovnog poreza u toj državi od 11 milijuna eura te nešto viših poreznih obveza u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj. Unatoč smanjenju neto dobiti, banka će dioničarima isplatiti višu dividendu od 1,50 eura po dionici.

Od ostalih rezultata u Ersteu su istaknuli povećanje neto prihoda od kamata – prvenstveno u Češkoj, ali i u Rumunjskoj i Mađarskoj – za 3,6 posto na 4,74 milijardi eura. Za pet posto porasli su i prihodi od naknada koji su dosegli 2 milijarde eura, pa je operativni prihod od 7,25 milijardi eura uvećan za pet posto. Promatrano po inozemnim tržištima na kojima Erste Group posluje, u Češkoj koja je jedno od najvažnijih i najprofitabilnijih Ersteovih tržišta ostvaren je rast operativne dobiti sa787 milijuna eura na 847 milijuna eura, dok je u Hrvatskoj zabilježeno gotovo simbolično smanjenje sa 208 na 207 milijuna eura. No, zato je Hrvatska među državama koje su najviše doprinijele padu udjela nenaplativih kredita koji trenutno na razini grupe iznosi 2,5 posto i najniži je od izlaska banke na burzu 1997. godine. Na hrvatskom tržištu udjel Ersteovih „loših kredita“ tijekom prošle godine pao je sa 9 na 7,5 posto, a najveće smanjenje bilježi Rumunjska gdje je udjel snižen sa 5,8 na 4,1 posto.

Što se tiče epidemije koronavirusa i njezina utjecaja na Ersteovo poslovanje, Bernd Spalt je istaknuo kako je još prerano špekulirati hoće li zbog toga svjetsko gospodarstvo potonuti u recesiju. Njegovo je mišljenje da će pojedine kompanije i pojedini sektori biti pogođeni, prije svega zbog poremećenih globalnih dobavnih lanaca. Zbog toga će negativne efekte ponajprije osjetiti velike kompanije, a ne toliko male i srednje tvrtke, temelj Ersteovih korporativnih klijenata. „Naš je prioritet zaštititi zdravlje naših zaposlenika i provodit ćemo sve potrebne zdravstvene mjere koje budu potrebne“, istaknuo je Spalt.

Komentirajte prvi

New Report

Close