Nema prijenosa korone s novinskog papira na čovjeka

Autor: Majda Mikulandra , 27. ožujak 2020. u 14:45
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Svi znanstveni dokazi upućuju na to da su porozne papirnate površine, u koje ubrajamo i novinski papir, sigurne od koronavirusa.

– Novine su prilično sterilne zbog načina na koji se tiskaju, odnosno postupaka kroz koje prolaze u tom procesu. Upravo iz tih razloga, ljudi, tradicionalno, jedu ribu i čips umotane u novine. Dakle, sva ta tinta i otisak čine ih zapravo vrlo sterilnima, pa su šanse za prijenos virusa praktično nikakve, izjavio je 10.ožujka, u intervjuu za BBC Radio Škotske, George Lomonossoff, virolog John Innes Centra, koji, uz pomoć molekularne biologije, istražuje sklopove i svojstva virusa.

Nikada nije zabilježen slučaj u kojem se virus COVID-19 prenio na čovjeka s tiskanih novina, časopisa, pisma ili paketa, tvrde vrhunski svjetski liječnici i znanstvenici. Pozivajući se na relevantne izvore, poput Svjetske zdravstvene organizacije i Nacionalnog instituta za alegije i zarazne bolesti, o tome piše Earl J. Wilkinson, izvršni direktor Međunarodne udruge novinskih izdavača koja je, u doba pandemije koronavirusa, primila više upita o tome je li novinski papir sigurna površina u trenutačnoj zdravstvenoj krizi.

Što pokazuju znanstvena istraživanja

Je li sigurno primiti paket s područja koje je zaraženo koronavirusom?

“Vjerojatnost zaražene osobe da kontaminira komercijalnu robu je mala i rizik da ćete dobiti COVID-19 od paketa koji je putovao i na tom putu često bio premještan i izložen različitim uvjetima, također je vrlo nizak”, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

“Ne brinite o isporuci u vašu kuću. Koronavirusi se ne zadržavaju dugo na objektima”, poručili su kratko i jasno i iz Hartford Healthcare-a.

Američki centri za kontrolu bolesti (CDC) kažu da je “moguće da osoba dobije COVID-19 dodirom površine na kojoj je virus, ali to se ne smatra glavnim načinom širenja virusa. ”

Izjave WHO-a i CDC-a zvuče opreznije, poput zaštite od nepoznatog – no, dovoljno pošteno u ovim vremenima, u kojima je iznimno vazžno zadrzati prisebnost i ne širiti paniku. Ipak ostaje činjenica, referira Wilkinson na znanstvene činjenice, da nije bilo slučajeva prijenosa koronavirusa preko tiskanih materijala.

Studija Nacionalnih instituta za zdravstvo (NIH), centara za kontrolu bolesti (CDC), UCLA-e i znanstvenika s Princeton-a, objavljena prošli tjedan u New England Journal of Medicine, pokazala je različitu stabilnost koronavirusa na različitim površinama. Kod aerosola, plastike, nehrđajućeg čelika, bakra i kartona, najmanja magućnost prijenosa koronavirusa bila je putem bakra, vjerojatno zbog njegove porozne prirode.

Koronavirus traje najduže na glatkim, neporoznim površinama, otkrili su znanstvenici, istodobno ističući kako to nije tako zlokobno kao što zvuči jer snaga virusa brzo opada kada je izložen zraku. Budući da virus izgubi polovicu potencije svakih 66 minuta, nakon tri sata od prvog kontakta s površinom, samo je jedna osmina još zarazna, pokazala su istraživanja.

Istraživanja su pokazala i da virus, nakon 24 sata, nije održiv na kartonu, a dobra je vijest i to da virus na plastici i nehrđajućem čeliku, ako su izloženi zraku, slabi još brže. Za novine, koja su mnogo poroznije od kartona, održivost virusa je, tvrde znanstvenici, vjerojatno još kraća.

„Izvana, na neživoj površini, virus će postupno gubiti sposobnost da bude uzročnik infekcije. Na primjer, može presušiti. Može se razgraditi ako je izložen ultraljubičastom zračenju od sunca. Osoba koja kihne, na površinu može položiti više tisuća udjela virusa, a neki mogu ostati održivi danima. Ipak, vjerojatnost da će druga osoba doći u kontakt s ostacima kihanja vremenom opada, jer je većina infekcija rezultat velikog virusnog opterećenja “, objavio je 13. ožujka Washington Post u članku Joela Achenbacha o znanstvenim istraživanjima otponosti koronavirusa na vanjskim površinama. Nadalje, stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Cornell, Gary Whittaker, izjavio je za The Post kako obično treba „vojska virusa koji ulazi“ da probije prirodnu obranu čovjeka – što znači da je površinski prijenos mala vjerojatnost prenošenja.

No, bez obzira na znanstvena istraživanja o poroznim površinama i posebnoj sterilnosti novinskog papira, izdavači u cijelom svijetu poduzimaju dodatne korake kako bi osigurali da tiskane novine ne dodiruju nezaštićene ruke do trenutka kada one dođe do kupca.

Komentirajte prvi

New Report

Close