Šest koraka koje svaka zemlja mora poduzeti kako bi spriječila masovnu smrtnost od koronavirusa

Autor: Goran Jungvirth , 26. ožujak 2020. u 15:52
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mjere fizičkog distanciranja poput zaključavanja samo usporavaju širenje virusa, upozorili su dužnosnici.

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) naveo je šest koraka koje svaka zemlja mora poduzeti i prilagoditi prema svojim jedinstvenim potrebama u borbi protiv virusa.

S više od milijardu novih ljudi u karanteni ovog tjedna, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputila je jednostavan zahtjev: nemojte propustiti ovu priliku.

Mjere fizičkog distanciranja poput zaključavanja samo usporavaju širenje virusa, upozorili su dužnosnici. No samo to ga ne može iskorijeniti. Otkazani događaji, zatvorene škole i naredbe ostanka kod kuće kupuju zemljama vrijeme za razvitak ciljanih mjera za napad na virus.

Zaključavanje je stvorilo drugu prigodu, izjavio je Glavni ravnatelj WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Međutim, kako su prijavljeni slučajevi ovog tjedna porasli iznad 450.000, taj se prozor zatvara.

„Nadvladali smo brojne pandemije i krize ranije”, kazao je glavni ravnatelj. „Prevladat ćemo i ovu. Pitanje je kolika će biti cijena koju ćemo platiti”.

„Već smo izgubili preko 16.000 života”, dodao je. „Znamo da ćemo izgubiti više. Koliko će ih još biti odlučit će postupci koje poduzimamo i odluke koje donosimo sada”.

U tu je svrhu glavni direktor izložio šest koraka koje svaka zemlja može poduzeti, bez obzira na veličinu ili scenarij, u borbi protiv virusa.

  1. Proširite, obucite i rasporedite svoje javne zdravstvene snage.
  1. Implementirajte sustav za pronalaženje svakog sumnjivog slučaja.
  1. Povećajte kapacitet i raspoloživost testiranja.
  1. Identificirajte i prilagodite ključne ustanove koje ćete koristiti za liječenje i izolaciju pacijenata.
  1. Razvijte jasan plan karantene kontakata (sa zaraženima).
  1. Preusmjerite cijelu vladu na suzbijanje i suzbijanje virusa COVID-19.

Brojne zemlje, kao što su Sjedinjene Američke Države, razgovarale su o ukidanju mjera za zatvaranje gospodarstva u pokušaju jačanja gospodarstva. Za zemlje koje se bore s tom odlukom glavni direktor pojasnio je da „agresivne mjere za pronalaženje, izolaciju, ispitivanje, liječenje i praćenje nisu samo najbolji i najbrži izlaz iz ekstremnih socijalnih i gospodarskih ograničenja – one su također najbolji način da ih se spriječi”.

Ciljani pristup može izbjeći „beskonačan” ciklus zaključavanja (cijelog stanovništva i države). „Ove mjere najbolji su način za suzbijanje i zaustavljanje prijenosa, tako da se, kada se ukinu ograničenja, koronavirus ne bi ponovno pojavio”, kazao je glavni ravnatelj. „Posljednja stvar koju svaka zemlja treba je otvaranje škola i poduzeća, samo da bi bila prisiljena ponovno ih zatvoriti zbog ponovnog oživljavanja (zaraze)”.

Osim toga, niti jedno rješenje nije uvijek pogodno za svako područje zemlje. Kina je, istaknuli su dužnosnici, primijenila različite mjere zaključavanja u različitim područjima zemlje na temelju širenja virusa. Kasnije je postupno ukinula ograničenja. Zemlja je tek nedavno ublažila zapovijedi o zaključavanju u svojoj teško pogođenoj provinciji Hubei. Wuhan se još uvijek sučeljava s brojnim ograničenjima.

Dužnosnici WHO-a su priznali kako bi se službene preporuke agencije o „testiranju, testiranju, testiranju” svakog sumnjivog slučaja mogle činiti pretjeranim u područjima u kojima je virus imao širok prijenos u zajednici.

Tamo gdje je bilo vrlo brojnih slučajeva izbijanja bolesti, kazali su dužnosnici, zemlje trebaju dati prednost taktici, ali osigurati da se ograniče područja s niskom brzinom prijenosa. 

Glavni ravnatelj naglasio je kako 130 zemalja još uvijek ima manje od 100 slučajeva. Čak i u zemljama poput Italije, gdje je virus preplavio zdravstvene sustave, nije svako područje suočeno s raširenom infekcijom.

Indija, novoblokirana i sa samo malo više od 600 slučajeva, bila je dobro pozicionirana u borbi protiv virusa i zaštiti svojih 1,3 milijarde stanovnika, izjavio je Michael J. Ryan, izvršni ravnatelj programa za hitne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Indija se, istaknuo je, riješila dječje paralize sa ciljanim mjerama, radeći ono što je bilo potrebno, selo po selo.

„Postoji izlaz”, kazao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close