Stiže ‘korona zakon’: Plaće će se rezati bez pristanka radnika, smanjuje se naknada za nezaposlene…

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2020. u 10:14
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Novi zakon bi “pomogao” i Vladi i omogućio da reže materijalna prava zaposlenih u javnim i državnim službama jer bi ostavio mogućnost da poslodavac jednostrano suspendira prava iz kolektivnih ugovora.

Ministarstvo rada priprema novi zakon koji bi omogućio suspendiranje sadašnjeg Zakona o radu, pa bi zaposleni u cijeloj Hrvatskoj mogli očekivati manja prava ako prijedlog prođe. Ukratko, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom, poteškoća u radu tvrtki ili njihova zatvaranja, poslodavci bi mogli smanjivati plaću do minimalne, promijeniti uvjete ugovora i rezati sve ugovorene dodatke radniku. A čini se da će se smanjiti naknada za nezaposlene koji se prijavljuju na burzu, piše 24sata.
Iako Ministarstvo poručuje da niti jedna odredba neće biti donesena bez konzultacija i savjetovanja sa sindikatima, oni smatraju da je Vlada odlučila iskoristila izvanrednu okolnost na štetu radnika. S druge strane, već u ranijim razgovorima su nam poslodavci rekli da ukoliko u ovim izvanrednim okolnostima ostanu važiti sve odredbe zakona, bili bi izloženi tužbama. Jer, primjerice, ako ne mogu isplatiti plaću i ugovorene dodatke zbog pada prihoda ili zatvaranja, postojeći zakon bi dao pravo radniku da tuži. Sada nije reguliran niti rad od kuće, ne mogu radnike brzo poslati na godišnji odmor…
Novi zakon bi “pomogao” i Vladi i omogućio da reže materijalna prava zaposlenih u javnim i državnim službama jer bi ostavio mogućnost da poslodavac jednostrano suspendira prava iz kolektivnih ugovora.
Specijalizirani portal Radno pravo je donio i kratki pregled što se sve, prema njihovim informacijama, mijenja.
U pripremi je donošenje zakona koji bi privremeno za vrijeme epidemije regulirao neka pitanja iz radnih odnosa drukčije nego Zakon o radu.
Donošenje toga zakona, koji ima radni naslov: Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19, očekuje se u najkraćem roku.
Zakonom bi se privremeno, za vrijeme epidemije, poslodavcima omogućilo sljedeće:
1. mogućnost smanjivanja plaće putem pravilnika o radu do minimalne plaće, te ukidanje prava radnika na isplatu jednokratnih materijalnih prava,
2. mogućnost jednostranog isključenja pojedinih odredbi kolektivnih ugovora (materijalna prava i sl.),
3. pravo poslodavca da ponudi radniku dodatak ugovora o radu kojim bi se u vremenskom trajanju važenja odluke o proglašenju epidemije skratilo ugovoreno radno vrijeme,i time ugovorila plaća niža od prvotno ugovorene,
4. mogućnost jednostrane odluke poslodavca o radu na izdvojenom mjestu rada (rad od kuće),
5. mogućnost drukčijeg uređenja prava na naknadu plaće zbog prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti proglašene epidemije bolesti COVID-19 (dakle, smanjivanja naknade),
6. isključenje odredbe o primjeni povoljnijega prava za radnika iz članka 9. Zakona o radu,
7. pravo poslodavca da donese odluku o korištenju godišnjeg odmora radnika bez roka obavijesti od 15 dana,
8. mogućnost donošenja odluka o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena radnika,
9. isključenje obveze savjetovanja s radničkim vijećem te isključenje traženja suglasnosti od radničkog vijeća,
10. neobveza peridičnih pregleda radnika na poslovima s posebnim uvjetima rada, za vrijeme epidemije bolesti COVID – 19 (uvjerenja bi vrijedila do daljnjega).
Objavili su to uz napomenu da se sadašnji Zakon ionako slabo poštuje.
Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (13)
Pogledajte sve

paris ! ja ne znam jesi li radio/la ili radiš u našoj lijepoj državi, ali moram ti reći da baš i nisi u pravu….! kad budeš radio kod par poslodavaca i oni ti isplate dio plaće na kapaljku (toliko da ne možeš reći da ti nisu dali plaću) onda se javi sa ovakvim naivnim komentarom…..!! A što se tiče Zakona i prava radnika da tuži poslodavca zbog ne isplate osobnog dohotka (taj zakon je već duži niz godina na snazi), ali je ostao mrtvo slovo na papiru….! Sudovi su spori u rješavanju takvih slučajeva (a kad i donesu presudu u korist radnika) ne možeš naplatiti zaostale plaće jer je firma u međuvremenu “propala”…. (tu govorim o privatnim tvrtkama)..!! Ja jesam za rezanje plaća (ako treba), ali onda idemo svima rezati (a ne samo radnicima koji i onako rade uglavnom za minimalac)……!!

ako će smanjivati i rezati prava onda SVIMA neka se reže a ne samo nekima

Smanjivanje plaća i prava radnika! Kojih radnika? Onih koji dnevno efektivno rade 1 sat i imaju 6 tjedana GO! To nisu radnici nego paraziti koji oštećuju i unazađuju ovo društvo. Trenutak je u kojemu se treba pokazati odlučnost i rješiti nagomilane probleme. Samo treba imati volje i snage!

A pa nije dugo trebalo da se dosjete. Bože, hvala ti na korona virusu (sarkazam).

New Report

Close