Kruljcu i suokrivljenicima jednomjesečni istražni zatvor

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2011. u 11:00
Mladen Kruljac / PXL

Sudac je okrivljenicima odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, a četvorici od njih i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

Zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske generalu Mladenu Kruljcu i još petorici suokrivljenika koje USKOK tereti da su brojnim malverzacijama s građevinskim zemljištima oštetili općinu Sibinj i državni proračun za višemilijunske iznose istražni sudac Županijskog suda u Osijeku sinoć je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Na prijedlog USKOK-a istražni zatvor određen je Kruljcu, načelniku općine Sibinj Ivici Batiniću, nekadašnjem članu poglavarstva Ivanu Miškoviću, poduzetniku Ivanu Rimcu, autoprijevozniku Željku Gariću i čelniku brodsko-posavskog HDZ-a Zdravku Sočkoviću. Sudac istrage Anto Rašić svim je okrivljenicima odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke, a četvorici od njih – Batiniću, Miškoviću, Rimcu i Gariću – i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Odluku o određivanju istražnog zatvora rekao je novinarima sudac istrage nakon više od četiri sata razmatranja slučaja, u kojem se okrivljenike tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti ili zbog poticanja i pomaganja u tim kaznenim djelima. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić kazala je da je sudac istrage prihvatio prijedlog za određivanje istražnog zatvora, na način kako je to tražio USKOK. Dodala je da je mjesto nadležnosti u ovome predmetu za sada u Osijeku.

USKOK je jučer popodne izvijestio da je protiv šestorice pokrenuo istragu. Načelnika Batinića i člana poglavarstva Miškovića tereti se da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu omogućili poduzećima i pojedinicima kupnju vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti čime su im pribavili višemilijunsku korist. To zemljište, površine oko 365 četvornih metara i vrijedno oko 16,5 milijuna kuna vlada je 2007. darovala općini Sibinj za izgradnju zone malog gospodarstva.

No, načelnik i član poglavarstva su htjeli povećati njegovu vrijednost pa su s Kruljcem dogovorili da HV izgradi prometnice u zoni. Kruljac je potom protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga naložio ustrojavanje snaga te je Hrvatska vojska izgradila glavne i sporedne ceste u vrijednosti od najmanje 6,2 milijuna kuna za koliko je oštećen državni proračun.

Batinić i Mišković su zatim na dogovorenim natječajima prodali parcele po nižoj cijeni od stvarne vrijednosti Rimcu i Gariću koji su onda te parcele preprodali po višoj cijeni. Rimac je pri tom stekao korist od najmanje 5,2 milijuna kuna, a Garić 1,1 milijun kuna. Petoricu su tereti se da su malverzacijama oštetili općinu Sibinj za najmanje 16,5 milijuna kuna.

Sočkovića se pak tereti da je radi isplate plaća zatražio od načelnika općine i člana poglavarstva da s računa općine na račun njegovog poduzeća prebace sav novac, uključujući i namjenska sredstva jamčevine za otkup poljoprivrednog zemljišta, što su oni i učinili i Sočkovićevom poduzeću pribavili 130 tisuća kuna.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović donio je odluku o razriješenju general pukovnika Mladena Kruljca s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Odluka je stupila na snagu danas, 10. srpnja 2011. godine, prioćeno je iz Ureda Predsjednika. Kako se navodi, predsjednik Republike donio je tu odluku na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i uz suglasnost ministra obrane.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close