Kina revidirala naviše BDP za 2004. za 16,8 posto

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2005. u 16:45

Kina je revidirala svoj bruto domaći proizvod (BDP) naviše za 283,6 milijardi dolara ili 16,8 posto za 2004., što je potez bez presedana za koji analitičari tvrde da bi mogao preinačiti svjetski ekonomski poredak.
“Preliminarne procjene temeljem gospodarskog pregleda pokazuju da je kineski BDP za 2004. iznosio 15.987,8 milijardi juana (1.970 milijardi dolara) po sadašnjim cijenama, što predstavlja povećanje od 2.300 milijardi juana (283,6 milijardi dolara) ili 16,8 posto u odnosu na preliminarne procjene rezultata dobivenih na temelju uobičajenih godišnjih statističkih podataka”, priopćio je nacionalni ured za statistiku.
Uzimajući u obzir rezultate, analitičari su kazali da bi se ta ogromna statistička revizija mogla shvatiti kao preskakanje najbrže rastućeg svjetskog gospodarstva preko leđa Italije, Francuske i Velike Britanije kako bi bilo službeno prepoznato kao četvrto po veličini gospodarstvo u svijetu. Međutim, kineski dužnosnici kazali su da će novi rezultatu samo značiti da je Kina istisnula Italiju na šestom mjestu u svijetu.
Prema opće prihvaćenom poretku Sjedinjene Države su na prvom mjestu, a slijede Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.
Direktor statističkog ureda Li Deshui kazao je na konferenciji za novinare da će revidirani BDP staviti Kinu na šesto mjesto najvećih svjetskih gospodarstava. “Kina je 2004. pretekla Italiju popevši se na šesto mjesto. Izraženo u američkim dolarima Kina je rangirana na šestom mjestu”, rekao je Li.
Analitičari vjeruju da će tim ubrzanim korakom kojim Kina raste, po stopi od oko 9 posto godišnje u odnosu na mnogo manje stope rasta u Francuskoj i Velikoj Britaniji, dostići te zemlje u vrlo kratkom vremenu, moguće već ove godine.
Najveći dio dodatne proizvodnje ustanovljene u reviziji čine usluge, sektoru koji nije primjereno mjeren u prošlosti, kaže se u priopćenju kineskog statističkog ureda. Od ukupnog povećanja od 2.300 milijardi juana, 93 posto ili 2.130 milijardi juana zabilježeno je u sektoru usluga. To znači da je doprinos sektora usluga ukupnom BDP-u Kine porastao u prošloj godini s 31,9 na 40,7 posto, kaže statistički ured.
Time je potvrđeno uobičajeno uvjerenje da usluge igraju sve važniju ulogu u kineskom gospodarstvu u usporedbi sa poljoprivrednim i industrijskim sektorom kako se zemlja razvija.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close