Croatia Airlines: Šteta zbog štrajka bit će veća od 200.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2012. u 15:15

Aviokompanija Croatia Airlines priopćila je danas da će jednodnevni štrajk, koji će početi u četvrtak, 8. ožujka, u 6 sati ujutro, i trajati do petka, 9. ožujka, u 6 sati ujutro, uzrokovati štetu veću od 200.000 eura i zaustaviti pozitivan trend u poslovanju kompanije.

Unatoč višemjesečnim razgovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor, četiri strukovna sindikata odbila su bilo kakvo kompromisno rješenje i odlučila pokrenuti industrijsku akciju, kaže se u priopćenju.

Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova, Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske i Novi sindikat ne žele odustati od tzv. nematerijalnih zahtjeva čije bi prihvaćanje kompaniji uzrokovalo dodatni financijski trošak od gotovo 18 milijuna kuna do kraja ove godine, dok bi se u 2013. godini taj iznos popeo na 22,4 milijuna kuna.

U kontekstu trenutnog gospodarskog stanja, općenitog stanja u civilnom zrakoplovstvu i važećih prava radnika, te zahtjeve nije moguće ispuniti jer su u suprotnosti s planom sanacije kompanije, a sedam od 11 postavljenih zahtjeva sindikata nisu u skladu s pozitivnim zakonima Hrvatske. Zbog toga Croatia Airlines smatra da je štrajk neopravdan, kaže se u priopćenju.

Croatia Airlines tvrdi da je kao poslodavac tijekom kolektivnih pregovora nudio zadržavanje prava iz postojećeg Kolektivnog ugovora, bez ikakvih smanjivanja prava te uz manje iznimke koje su se odnosile isključivo na poštivanje zakonskih propisa. Dva sindikata – Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu, potpisali su sporazum o mirenju kao pretpostavku za nastavak kolektivnih pregovora.

Kompanija je bila prisiljena otkazati 30 letova predviđenih u razdoblju trajanja štrajka. Dio letova u domaća i međunarodna odredišta tvrtke obavit će se prema izmijenjenom redu letenja, a sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju su besplatni telefon 0800 7777 i telefon Kontakt centra (+385 – 1) 6676 555, na kojima se mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Za letove koji će se obaviti u četvrtak, 8. ožujka, predbilježeno je više od 3000 putnika i tvrtka će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru.

Svi putnici koji su već rezervirali i kupili kartu za neki od otkazanih letova u vrijeme štrajka (uključujući i karte kupljene danas), moći će je zamijeniti bez nadoplate. Ako u potpunosti odustanu od putovanja, karta će im biti refundirana u cijelosti, navodi se u priopćenju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close