Čačić: Radnici Diokija dobit će plaće, Ježić sutra potpisuje ‘squeeze out’

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2012. u 13:10

Ministar gospodarstva Radimir Čačić je danas u obraćanju novinarima najavio squeeze out Roberta Ježića, čime bi se trebala prekinuti neizvjesnost oko sudbine posrnulog Diokija.

PREPORUČAMO: Čačić radnicima Diokija: Ne sjećam se da ste me zvali kad su se kupovali BMW-i

Radnici Dine Petrokemije odustali od napuštanja pogona

“Sutra će Ježić potpisati ‘’squeeze out’’ te će ostati u vlasničkom udjelu, no on će mu se smanjiti na 1%. Na njegovo mjesto ulaze ključni vjerovnici koji će svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo, a radnici će u roku od sedam dana primiti zaostale plaće. Imenovat će se i nova uprava”, poručio je Čačić, prenosi Večernji list.

Diokijevci su skandirali ‘’Čačiću srami se, Čačiću srami se’’, nakon čega su predstavnici tvrtke točno u podne ušli su u Ministarstvo gdje ih je primio prozvani prvi predsjednik Vlade.

Tristotinjak radnika Diokija okupilo se danas na Trgu bana Jelačića gdje su započeli prosvjed protiv nezainteresiranosti Vlade za spašavanje te petrokemijske tvrtke i egzistencije njenih radnika uz poruku “Ako je Dioki u privatnom vlasništvu, radnici nisu”.

U ime prosvjednika član Stožera za obranu Diokija Bojan Kovačić zatražio je od države odluku hoće li INA i HEP ući u vlasništvo tvrtke ili Dioki ide u stečaj. Neka nas barem dostojanstveno isprate na burzu rada s plaćama i otpremninama, poručio je Kovačić. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel istaknuo je kako nitko ne može reći da je Dioki privatna tvrtka pa se Vladu ne tiče sudbina radnika. Ustav kaže da svi moraju biti plaćeni za svoj rad, a Vlada mora natjerati privatnog vlasnika da plati svoje radnika.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš upitao se kako država može privatniku dozvoliti da joj toliko duguje. Je li većinski vlasnik Diokija Robert Ježić možda prijatelj Vlade, imaju li zajedničkih interesa pa se problem zato ne riješava, pita Jakuš. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je da “ako je tvrtka u privatnom vlasništvu radnici nisu” te upozorio članove Vlade da nemaju pravo na svoj mir dok radnici ne primaju svoje plaće. Prosvjednici su sa Jelačićeva trga krenuli prema Ministarstvu gospodarstva, pritom se na kratko zaustavivši kod Ministarstva financija i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH). Pred Ministarstvom financija zatražili su brzo i efikasno rješavanje slučaja Dioki uz poruku “nećete nas slomiti, nećemo se maknuti iz naših postrojenja”.

Također su pred DORH-om poručili glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću da od njega očekuju samo jedno – da strpa lopove i kriminalce u zatvor. Radnici Diokija nastavit će prosvjedovati pred Ministarstvom gospodarstva, a za to vrijeme 50-ak radnika ostalo je u pogonu na Žitnjaku gdje i dalje blokiraju indus

Radnike primio i Mrsić

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić primio je na razgovor predstavnike 300-njak radnika Diokija. Prosvjednicima, koji su se okupili pred ulazom u zgradu, prethodno se obratio predsjednik Stožera za obranu Diokija Mladen Matić. Podsjetivši da su pred ministarstvima prosvjedovali još 31. siječnja, Matić je rekao da su tada od ministara dobili obećanja da će nastaviti raditi i dobiti svoje zaslužene plaće, no ispalo je da su to samo prazna obećanja. Matić i prosvjednici posebno su ljuti na ministra gospodarstva Radimira Čačića zbog toga što je rekao da njegovo ministarstvo ne može riješiti njihov problem jer je Dioki privatna tvrtka.

“Nije istina da oni s nama nemaju ništa. Oni su hrvatska Vlada i za ljude zaposlene u privatnim tvrtkama”, istaknuo je Matić. Kako bi bilo da mi kažemo ministrima – vi ste ministri zaposlenih u javnom sektoru, a niste naši ministri, pitao je Matić. Najavio je da se radnici ovoga puta neće zadovoljiti samo riječima već traže pismena jamstva za ispunjavanje svojih zahtjeva. Tražimo svoje zaostale plaće, kao i da pogoni na Žitnjaku nastave raditi. Ako oni ipak ne mogu raditi, neka nam Vlada to kaže, a u tom slučaju tražimo da nas se zbrine prema važećem kolektivnom ugovoru, istaknuo je Matić. (H)

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

država je izgubila dioki kad ga je prodala.., i sad se vraća u vlasništvo INA-e i (u kojoj država ima manjinski udio), i HEP-a (u redu za privatizaciju) valjda na još jedan krug pražnjenja proračuna..

a tko je počeo privatizirati INA-u, pa isti ovi kadar koji sad tamo sjedi..

ljudi s pamćenjem zlatne ribice će UVIJEK nadrljati u susretu sa pametnijima od sebe. A ovi gore su supermeni u usporedbi sa ovim seljacima i njihovim jeftinim parolama.

primjerice Ježić, ako je potpisao dobre ugovore između dioki d.d.-a i svojeg d.o.o.-a može nastaviti izvlačiti pare u Švicarsku.. Ne kažem da je to slučaj, ali samo jedna od mogućnosti.. Mogu se ovim preuzimanjem nabrzaka napucati gubici INA-i i HEP-u pa i njih prodati za džabe, plus dioki kao fini bonus..Hiljadu mogućnosti je tu u igri.. Puca radnicima ona stvar za izvoz, oni žele svoje novce i to je to.. ne zanima ih ni najmanje otkuda, od koga, i kako..

ni najmanje me ne bi čudilo da je ovaj igrokaz planiran godinama unaprijed. pojeo vuk magare.

a “kaznena odgovornost” za neisplaćivanje plaća očito je selektivna kategorija..


pa šta su radili unazad ne znam koliko godina kad se privatiziralo i izvlačilo pare iz firme? Tek kad se počelo raditi o vlastitoj guzici, ajme bože pomagaj.. i sad plači državi, pa šta ima država sa diokijem? .

Ništa osim što gubi jednog od 3 izvoznika koje još imamo, uništava ako ne pomogne cijelu jednu industrijsku granu i blokira rad Diokija sa svojim državnim poduzećima koja se zovu HEP i INA

pa šta su radili unazad ne znam koliko godina kad se privatiziralo i izvlačilo pare iz firme? Tek kad se počelo raditi o vlastitoj guzici, ajme bože pomagaj.. i sad plači državi, pa šta ima država sa diokijem? .

New Report

Close