BiH: rast BDP-a 5,5 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2006. u 17:45

Bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine u 2005. porastao je 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, vanjski dug se uredno otplaćuje, devizne rezerve na isteku 2005. premašile su iznos od 2,5 milijarde eura, no zabilježen je zamjetniji rast inflacije koja se procjenjuje na 3,7 posto.
Te je podatke danas u Sarajevu novinarima predstavio guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, koji je istaknuo kako pozitivni trendovi ohrabruju te da bi se zemlja u predstojećem razdoblju mogla kandidirati i za povoljniji kreditni rejting od sadašnjeg. “U protekloj godini nije bilo tiskanja novca, a svaka konvertibilna marka koja je u optjecaju pokrivena je čvrstom valutom”, kazao je Kozarić navodeći kako se ni u predstojećem razdoblju neće odustati od takve monetarne politike.
Inflacija u zemlji za proteklu godinu je procijenjena na 3,7 posto, dok je u 2004. iznosila 0,4 posto. Kozarić je istaknuo kako je na njen rast utjecalo prije svega povećanja cijena goriva. Inozemni dug BiH iznosi 2,18 milijardi eura i guverner Kozarić cijeni kako to nije problem jer se vanjski dug uredno otplaćuje. Veći problem je, drži guverner Centralne banke BiH, unutarnji dug koji još nije riješen, a država bi odgovarajući model morala ponuditi do kraja ožujka.
Siva ekonomija u ukupnom gospodarstvu BiH sudjeluje oko 35 do 38 posto, a očekuje se kako bi se taj problem regulirao uvođenjem PDV-a od 17 posto koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. BiH nastavlja opterećivati i velika nezaposlenost koja se, ovisno o metodologiji, procjenjuje na 21,5 do čak 41 posto.
U oblasti bankarskog sektora, Centralna banka BiH je konstatirala blagi pad kamatnih stopa i one na dugoročne kredite sada iznose prosječno 7,59 posto. Guverner Kozarić cijeni kako slijedi dalje smanjenje broja poslovnih banaka pa se očekuje da ih umjesto sadašnjih 33 uskoro bude tek 10 do 15. Već sada pet velikih banaka kontrolira 80 posto novčanog tržišta u BiH.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close