Zemljama srednje i jugoistočne Europe slijedi ‘meko prizemljenje’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. ožujak 2024. u 07:00
Guverner Boris Vujčić/T. Miletić/PIXSELL

Čelnici središnjih banaka u Splitu raspravljali o efektima monetarnog stezanja.

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, istaknuo je tijekom okruglog stola da je hrvatski bankovni sustav visokokapitaliziran i otporan na sistemske rizike i ranjivosti.

Guverner je zajedno s drugim guvernerima iz regije sudjelovao na okruglom stolu čija je tema bila ”Banke i potrošači usred visoke, iako padajuće, inflacije i rastućih kamatnih stopa”.

“Do sada je pooštravanje monetarne politike u europodručju donekle povećalo troškove poduzeća, posebno za tvrtke u kojima su kamatne stope na nove kredite oštrije porasle u usporedbi s kućanstvima”, napomenuo je guverner Vujčić i dodao da su kućanstva puno slabije osjetila porast kamatnih stopa ponajprije zbog dugoročne politike HNB-a koja je dovela do visokog udjela kredita s fiksnom kamatnom stopom.

“Dok je većina onih s varijabilnom vezana uz nacionalnu referentnu stopu, što zajedno sa zakonskom gornjom granicom razine povećanja promjenjivih kamatnih stopa i dalje štiti građane od naglog i jačeg povećanja kamata”, naglasio je guverner HNB-a.

Veći troškovi poduzeća

Do sada je pooštravanje monetarne politike u europodručju donekle povećalo troškove poduzeća, posebno za tvrtke kojima su kamatne stope na nove kredite oštrije porasle u usporedbi s kućanstvima.

Trendovi inflacije
Na susretu koji je HNB organizirao u Splitu, guverneri regije su razgovarali o trenutačnim trendovima inflacije u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori, kao i dinamici i načinu prenošenja podizanja ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke na poslovanje banaka, kao i na uvjete financiranja gospodarstva i potrošača i depozite građana i poduzeća.

Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, kazao je kako njegov fakultet poseban naglasak stavlja na provođenje kompetitivnih znanstvenih projekata i međunarodno prepoznatih studijskih programa i kao takav predstavlja i instituciju koja aktivno sudjeluje u rješavanju najvažnijih društvenih pitanja.

“Na tom tragu posebno zahvaljujemo Hrvatskoj narodnoj banci na podršci i partnerstvu u organizaciji ‘Susreta guvernera’, događaja tijekom kojeg su najvažniji dionici monetarne politike u regiji raspravljali o ključnim izazovima današnjice”, rekao je Muštra.

Meko prizemljenje
“Gospodarstva u regiji Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe (SIJIE) mogla bi se ‘meko prizemljiti’ budući da se očekuje njihov oporavak usporedno s nastavkom usporavanja inflacije. No, inflacija će se u tim gospodarstvima vratiti na ciljane razine godinu nakon naprednih europskih gospodarstava s obzirom na još uvijek povišene razine inflacije i rasta plaća”, ustvrdio je Alfred Kammer, direktor Europskog odjela Međunarodnoga monetarnog fonda.

Odgovarajući na novinarska pitanja guverner Vujčić je kazao da se u RH očekuje da će u ožujku iduće godine inflacija biti 2,4 posto te da smo sada na putu smanjenja stope inflacije koji će se nastaviti. Što se tiče kamatnih stopa, Hrvatska je dosegla maksimum u zatezanju monetarne politike i u tom pogledu Vujčić ne očekuje daljnji rast kamatnih stopa, već da će se one tijekom ove godine smanjivati.

Komentirajte prvi

New Report

Close