Zapadni fondovi ne mogu do 10 milijardi dolara iz tvrtke na koju se okomio Peking

Autor: Tomislav Pili , 17. siječanj 2021. u 22:00
Ant International u vlasništvu je kineskog milijardera Jacka Ma /REUTERS

Novac je uložen u offshore podružnicu bez ikakve imovine, a neobično je što u sporazumu nije bilo jasnih odredbi u slučaju otkazivanja IPO-a.

Globalni investicijski divovi, poput američkih investicijskih kompanija BlackRock i Silver Lake te singapurskog državnog investicijskog fonda GIC imaju zarobljene milijarde dolara u kineskom internetskom platnom servisu Ant čije je uvrštenje na burzu prošle godine u posljednji trenutak zabranio kineski regulator.

Kako tvrde upućeni izvori Financial Timesa, zapadni investitori uložili su 2018. tijekom zadnje runde dokapitalizacije prije izlaska na burzu 10,3 milijarde dolara u Ant International, podružnicu grupacije u vlasništvu kineskog milijardera Jacka Ma. Podsjetimo, Ant dominira tržištem mobilnih plaćanja u Kini kroz svoju aplikaciju Alipay.

Izdvajanje u holding

Međutim, od studenog prošle godine, kada je regulator spriječio uvrštenje dionica Anta vrijedno 37 milijardi dolara – čime bi ta kompanija preuzela krunu najvrednije početne ponude dionica u povijesti – tim ulagačima još nije razjašnjeno kada bi do IPO-a moglo doći. K tome, nejasno je i koliko će poslovanje Anta vrijediti nakon restrukturiranja po zahtjevu tamošnjeg financijskog regulatora.

Prema neslužbenim najavama, vlada u Pekingu traži da se Antovo poslovanje s plasiranjem potrošačkih kredita te drugi brzo rastući dijelovi, poput brokerskih poslova i prodaje polica osiguranja, izdvoje u novu holding kompaniju čija bi regulacija bila u nadležnosti Narodne banke Kine.

37

milijardi dolara trebao je vrijediti izlazak na burzu Anta čime bi postao najvredniji u povijesti

Izvan domašaja regulatora ostalo bi tehnološko i podatkovno poslovanje kompanije. Takva reorganizacija dovela bi Ant izravno pod nadležnost regulatora čiji je rad Jack Ma javno kritizirao, a što je navodno bio okidač da vlada zabrani dualno uvrštenje dionica na Hongkonškoj i Šangajskoj burzi.

Prema sporazumu o dokapitalizaciji između Anta i stranih ulagača, novac je uložen u offshore podružnicu koja nema nikakve imovine.

Takav način ulaganja nije neuobičajen kako bi se zadovoljili kineski zakoni o stranom vlasništvu. Ono što je neobično, ističu azijski financijaši, jest nedostatak jasnih odredbi u slučaju otkazivanja IPO-a i ograničavanja prava dioničara.

Iz tog razloga tim ulagačima novac nakon otkazivanja izlaska na burzu nije vraćen, za razliku od investitora koji su sudjelovali u upisu dionica tijekom IPO-a.

Moguće tužbe

Kako ističu FT-ovi izvori, dio investitora sada razmatra i pravne korake, no veći dio njih još ne želi posegnuti za sudskom zaštitom jer su točni razlozi otkazivanja IPO-a i dalje nejasni.

Inače, azijski financijaši smatraju da Ant neće dobiti zeleno svjetlo regulatora za izlazak na burzu ove godine, a vjerojatno ni sljedeće. Ant i navedeni investitori odbili su komentirati medijske navode.

Komentirajte prvi

New Report

Close