Većina Hrvata radije troši, pa rast kamata na štednju razumije samo 36 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2020. u 22:00
U usporedbi sa zemljama regije, hrvatski rezultat je iznadprosječan/SHUTTERSTOCK

Mladi od 18 do 29 godina i dalje pokazuju najveći nedostatka financijskih znanja i vještina, a pismeniji su ispitanici koji žive u gradu.

Razina financijske pismenosti u Hrvatskoj je, u odnosu na 2015. godinu, blago porasla, no mladi i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskih znanja i vještina, pokazuje istraživanje koje je provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske tako iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59 posto), u odnosu na 11,7 bodova (56 posto) iz 2015. godine, navodi se u četvrtak u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB).

Osim u Hrvatskoj, istraživanje je još provedeno u Bugarskoj, Crnoj Gori, Gruziji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj.

Valja naglasiti kako je razina financijske pismenosti u Hrvatskoj od 59 posto iznadprosječna u usporedbi s tim zemljama, čiji je ukupni prosjek iznosio 12 bodova, odnosno 57 posto. Hrvatska se s 12,3 boda približila prosječnoj ocjeni financijske pismenosti G20 zemalja iz 2017. godine, koja je iznosila 12,7 bodova, odnosno 60 posto, pokazuje istraživanje.

Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua s ispitanicima u dobi od 18 do 79 godina, na reprezentativnom uzorku od 1079 ispitanika te je pokazalo rezultate različitih društvenih skupina, strukturiranih u dobne, rodne i obrazovne grupe.

Iako se u Hrvatskoj bilježi porast ukupne razine financijske pismenosti, mladi od 18 do 29 godina i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskih znanja i vještina. Veću razinu pismenosti pokazali su ispitanici koji žive u gradovima, u odnosu na one koji žive u ruralnim područjima, a financijska pismenost pozitivno je korelirana s razinom informatičke pismenosti.

Muškarci su pokazali nešto višu razinu financijskog znanja u odnosu na žene. Prilikom ispitivanja mjerene su tri osnovne kategorije financijske pismenosti: financijsko znanje, financijsko ponašanje i odnos prema trošenju novca. U odnosu na 2015. hrvatski građani su poboljšali svoje financijsko znanje, sa 60 na 65 posto, te financijsko ponašanje, s 51,1 na 55 posto, dok je istodobno pogoršan njihov odnos prema trošenju novca, sa 60 na 56 posto.

Također, u promatranom razdoblju, u Hrvatskoj je povećan udio ispitanika s visokom razinom financijskog znanja, s 45 na 58 posto. Tako ih 88 posto razumije koncept kamate na zajam, no primjerice znatno im je zahtjevniji izračun složene kamate, pa je u tom segmentu znanje iskazalo 36 posto ispitanih.

U odnosu na 2015. poboljšalo se i financijsko ponašanje hrvatskih građana, pa tako pokazuju veću odgovornost pri upravljanju novcem kroz štednju, pravovremeno plaćanje obaveza i promišljenu kupnju, iako nisu skloni izradi i vođenju osobnog budžeta i dugoročnom financijskom planiranju.

Primjerice, 74 posto hrvatskih građana račune plaća na vrijeme, dok je u istraživanju 2015. godine taj postotak iznosio 61 posto. Analiza odnosa prema novcu pokazuje kako i nadalje značajan dio građana preferira potrošnju u odnosu na dugoročnu štednju, pri čemu 60 posto ispitanika smatra da “novac postoji kako bi se trošio”.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close