U ‘venture capital’ fondove lani se slilo 67 milijardi dolara, najmanje u šest godina

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2024. u 11:44
U eri skupljeg novca fondovi se bore prikupiti svježi kapital jer su se njihovi vlastiti partneri povukli/SHUTTERSTOCK

Prigušivanje financiranja povećava pritisak na startupe koji se oslanjanju na te izvore.

Američke tvrtke rizičnog kapitala prikupile su lani 67 milijardi dolara, najmanje u posljednjih šest godina. Snažan pad interesa ulagača u tu vrstu imovine, čak 60 posto u odnosu na 173 milijarde prikupljenih na vrhuncu 2022., zlokoban je znak za startupe koji se primarno oslanjaju na financiranje rizičnim kapitalom, piše Financial Times.

Globalno, prošle godine tvrtke rizičnog kapitala prikupile su najnižu razinu kapitala od 2015. godine, pokazuje analiza pružatelja podataka o privatnim tržištima PitchBook i National Venture Capital Association (NVCA).

Prigušivanje izvora financiranja povećava pritisak na novoosnovana poduzeća, koja su u posljednjih 18 mjeseci već pod režimom ‘sušnog’ financiranja. Investitori oklijevaju ulagati dodatan novac dok valuacije padaju.

Najmanje u desetljeću

U Europi su na izlascima iz startupa kompanije rizičnog kapitala lani zaradile manje od 12 milijardi eura, najmanje u desetljeću.

Dno je daleko
“Još uvijek se osjeća da je dno daleko. Puno tih tvrtki koje su još uvijek privatne i dalje će se boriti, vidjet ćemo još puno propadanja i borbe za izlazak. Bit će velika konkurencija za dostupan novac”, rekao je Kyle Stanford, VC analitičar u PitchBooku.

’Venture capital’ kompanije bore se prikupiti svježi kapital jer su se njihovi vlastiti partneri, institucionalni ulagači poput mirovinskih fondova, osiguravatelja i sveučilišnih zaklada, povukli u eri rastućih kamatnih stopa. Brojni istaknuti venture investitori, uključujući Insight Partners i Tiger Global, smanjili su iznose koje ciljaju prikupiti zbog čega je fondovima rizičnog kapitala ostalo manje svježeg kapitala za ulaganja.

Prošle godine uložile su ukupno 171 milijardu dolara, upola manje od iznosa koji su potrošili 2021., podaci su PitchBooka i NVCA. Osim presušivanja izvora svježeg kapitala svojih partnera, tvrtke rizičnog kapitala u SAD-u pritisnute su izazovom izlaska iz startupa, najčešće kroz inicijalne javne ponude dionica ili akvizicije, što posljedično otežava njihove planove i sposobnost da ostvare povrat na kapital.

173

milijarde dolara prikupila je industrija rizičnog kapitala na vrhuncu 2022.

Prema pisanju FT-a, vrijednost stvorena izlaskom startupa u SAD-u prošle godine iznosila je samo 61,5 milijardi dolara, drastično manje od 797 milijardi dolara na vrhuncu 2021. godine. U Europi su na izlascima iz startupa kompanije zaradile manje od 12 milijardi eura, najmanje u desetljeću. Taj pad povećava pritisak na startupe koji su lani potrošili zalihe gotovine prikupljene 2021. i početkom 2022.

Tope se zalihe
Kako se zalihe tope, očekuje se da će osnivači i postojeći investitori biti skloniji prihvatiti strože uvjete za novo financiranje, smatra Peter Hébert, suosnivač američkog venture fonda Lux Capital. “Dani flastera i nade su iza nas, a ljudi prihvaćaju novu stvarnost. Za nova financiranja počinjete uočavati prisutnost niskih ponuda. Lani je ljudima bilo neugodno voditi taj razgovor, a sada svi postaju konstruktivniji”, rekao je Hébert.

Otprilike jedan od šest startupa koji su prošle godine prikupili novac smanjio je svoju valuaciju, prema PitchBooku. Krajem 2023. niz startupa u vrijednosti od milijarde dolara (ili više) je propao, među njima kamionski startup Convoy i zdravstvena tvrtka Olive, obje procijenjene na oko 4 milijarde dolara na vrhuncu.

Komentirajte prvi

New Report

Close