U Njemačkoj postaje sve teže plaćati gotovinom. Pokušavaju to promijeniti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. veljača 2024. u 12:11
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su odbijati gotovinu.

Njemačka središnja banka udružila je u petak snage s udrugama banaka, trgovaca i potrošača na očuvanju gotovinskog plaćanja u razdoblju sve raširenije upotrebe kartica.

Bundesbank je inicirao osnivanje Nacionalnog foruma za gotovinu koji će tražiti rješenja za aktualne probleme u upravljanju gotovinom, stoji na stranici središnje banke.

Forum će okupiti predstavnike središnje i komercijalnih banaka, potrošača, trgovaca, informatičkog sektora i kompanija koje upravljanju bankomatima, navodi Bundesbank.

Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine jer banke smanjuju broj bankomata i poslovnica, a neki restorani i trgovci počeli su odbijati gotovinu, požalilo se u petak Udruženje njemačkih potrošačkih organizacija (vzbv).

Potrošači u Njemačkoj moraju i u budućnosti imati mogućnost izbora između gotovinskog i digitalnog plaćanja, rekla je članica uprave vzbv-a Ramona Pop na skupu.

Njemačka ima dugu tradiciju gotovinskog plaćanja i trgovci su manje skloni prihvaćanju kartičnog plaćanja nego u drugim europskim zemljama, posebno u Skandinaviji.

U internetskoj anketi među 1.000 ispitanika, provedenoj sredinom studenog u ime grupa za zaštitu potrošača, njih 26 posto odgovorilo je da su u posljednje tri godine bili primorani dulje putovati do mjesta na kojem mogu podići gotovinu.

Njih 23 posto požalilo se na više troškove podizanja gotovine, a 27 posto navelo je da barem jednom u posljednjih šest mjeseci nisu mogli platiti račun novčanicama i kovanicama.

Prema riječima člana uprave Bundesbanka Burkharda Balza, cilj je novoosnovane inicijatie zadržati gotovinu “kao učinkovito sredstvo plaćanja u širokoj primjeni” u promjenjivom platnom okruženju.

“Novim forumom možemo dati snažan glas gotovini i pomoći da građani u budućnosti mogu i dalje jednostavno i sigurno plaćati novčanicama i kovanicama”, rekao je Balz, koji će u forumu obnašati predsjedateljsku dužnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close