Uvode novu obavezu za nezaposlene?

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2024. u 12:41
Foto: Unsplash/Ilustracija

Zavod za zapošljavanje neprestano razmišlja kako smanjiti broj nezaposlenih.

Njemačka savezna zemlja Sjeverna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu obvezu za nezaposlene. Mjera je posebno namijenjena smanjenju broja mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, pišu njemački mediji, a prenosi Fenix magazin.

Povećana nezaposlenost

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj  raste, posebno na prijelazu godine. Tako je i bilo i ove godine. Prema sadašnjim podacima, gotovo 2,8 milijuna ljudi nema stalni posao. To je oko 189.000 više nego u isto vrijeme prošle godine.

Zavod za zapošljavanje neprestano razmišlja kako smanjiti broj nezaposlenih. Savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu mjeru temeljenu na obećavajućem modelu iz susjedne Austrije.

Ova nova obveza za nezaposlene mogla bi se suprotstaviti trenutnoj teškoj gospodarskoj situaciji s nedostatkom kvalificiranih radnika i mnogim mladim odraslim osobama bez osposobljavanja. Govori se o uvođenju jamstva za obuku. Savezna agencija inspirirana je sličnim modelom koji je u upotrebi u Austriji od 2008. godine.

Sjeverna Rajna-Vestfalija želi uvesti garanciju za obuku

Sukladno tome, građani mlađi od 25 godina koji ne mogu sami pronaći mjesto za obuku trebaju završiti desetotjedni tečaj pripreme za karijeru, navode njemački mediji.

U tom razdoblju Agencija za zapošljavanje nastoji ciljano plasirati sudionike kod odgovarajućih tvrtki. Ako ne postoji dogovor između tvrtke i mlade osobe, ona će započeti obuku unutar tvrtke u obrazovnoj ustanovi.

Trenutačno Sjeverna Rajna-Vestfalija još uvijek ispituje može li se takva obveza provesti. Za razliku od Austrije, u ovoj zemlji trenutno postoji samo obvezno strukovno školovanje za mlađe od 18 godina bez ikakve obuke. S jedne strane, postoji nada da će ova mjera smanjiti nedostatak kvalificiranih radnika.

Prema predviđanjima, uz pomoć jamstva za obuku bilo bi moguće zaposliti do 20.000 novih kvalificiranih radnika godišnje.

S druge strane, povećanje kvalifikacija za osposobljavanje mladih do 25 godina značajno bi olakšalo ulazak u radni život te ujedno smanjilo rizik od dugotrajne nezaposlenosti. Hoće li i kada ta obveza u konačnici biti uvedena, ostaje za vidjeti.

Komentirajte prvi

New Report

Close