U eurozoni inflacija nepromijenjena na 0,5 posto, u EU porasla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. srpanj 2014. u 13:01
Foto: Thinkstock

Potrošačke cijene u 18 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu na mjesečnoj su razini porasle za mršavih 0,1 posto.

Inflacija u eurozoni ostala je u lipnju na niskih 0,5 posto na godišnjoj razini, u 'opasnoj zoni', kako je nazivaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), što signalizira da će i dalje biti pod lupom monetarnih vlasti zbog rizika od deflacije, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Potrošačke cijene u 18 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu na mjesečnoj su razini porasle za mršavih 0,1 posto, a na godišnjoj za 0,5 posto. Godišnja inflacija zadržala se tako na razini iz prethodnog mjeseca, u skladu s prvotnom procjenom Eurostata.

Godišnja stopa inflacije osjetno je niža u odnosu na ciljanu u ECB-u od 'nešto ispod dva posto'. U središnjoj banci smatraju da je zbog rizika od deflacije rast potrošačkih cijena po stopi manjoj od jedan posto – "opasna zona". U tom se području inflacija u eurozoni kreće od listopada lani.

Podatke o inflaciji budno prate u ECB-u kod donošenja novih mjera. Na sastanku početkom mjeseca ECB je zadržao rekordno niske kamatne stope od 0,15 posto i negativnu stopu od 0,1 posto na prekonoćne depozite banaka, a iskazao je spremnost i za tiskanje novca u budućnosti, ako bude potrebno spriječavati pad cijena.

U središnjoj banci pozorno prate i kretanje tečaja eura i njegov utjecaj na inflaciju, a spremni su uvesti dodatne mjere kako bi spriječili pad cijena, ako euro postane suviše jak.

U 28 zemalja-članica EU-a godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u lipnju je blago uvećana, na 0,7 posto, nakon 0,6 posto u prethodnom mjesecu. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u EU-u u cjelini, kao i u eurozoni, porasle za 0,1 posto.

Među članicama EU-a, najviše godišnje stope inflacije zabilježile su Velika Britanija (1,9 posto), Austrija (1,7 posto) i Luksemburg (1,2 posto).

U Hrvatskoj je stopa inflacije, iskazana HICP-om, u lipnju iznosila 0,5 posto na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini potrošačke cijene porasle 0,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

S druge strane, pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini zabilježen je u pet zemalja EU-a. Najizrazitiji pad pritom je zabilježen u Bugarskoj (1,8 posto) i Grčkoj (1,5 posto), a slijede Portugal (0,2 posto) te Mađarska i Slovačka (0,1 posto.)

Godišnje stope inflacije značajno su smanjene u odnosu na prošlogodišnji lipanj, kada su potrošačke cijene u EU zabilježile rast od 1,7 posto a u eurozoni 1,6 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close