Bankarski ‘Lionel Messi’: Šef UniCredita dobio sudsku bitku i ‘olakšao’ Santander za 68 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 15. prosinac 2021. u 14:00
Andrea Orcel mogao bi na konačnu presudu čekati i do dvije godine/Reuters

Objavljena prvostupanjska presuda u sporu Andree Orcela sa španjolskom bankom.

Sudska saga oko plaće koju je sadašnji čelnik talijanskog UniCredita trebao dobiti u španjolskoj banci Santander rezultirala je prvostupanjskom presudom s kojom Talijan uvelike može biti zadovoljan.

Kako prenosi Reuters, sud u Madridu odredio je da Santander mora isplatiti 67,8 milijuna eura Andrei Orcelu jer je španjolski bankovni div povukao svoju ponudu za preuzimanje čelne pozicije. Parnica između Orcela i Santandera jedna je od najpraćenijih u svijetu financija posljednjih nekoliko godina.

Osobna nota
Naime, spor ima i osobnu notu s obzirom da su Orcel i predsjednica Santandera Ana Botin bili dugogodišnji bliski suradnici. Podsjetimo, Orcel i Santander našli su se na sudu nakon što je španjolska banka 2018. ponudila posao nekadašnjem investicijskom bankaru švicarskog UBS-a.

Andrea Orcel trebao je postati novi izvršni direktor te banke. Čak i prije kraja pregovora Orcel je napustio UBS, no u međuvremenu je došlo do njegova razmimoilaženja s potencijalnim poslodavcem oko plaće.

Međutim, do dogovora na kraju nije došlo, a Santander je povukao svoju pisanu ponudu. Upravo na tom dokumentu na četiri stranice Orcel je temeljio svoju tužbu protiv španjolske banke.

Tvrdio je da je ponuda dokument s obvezujućim karakterom dok je Santander argumentirao kako je to bila samo početna ponuda te da banka i Orcel nisu sklopili nikakav ugovor o radu. Ipak, pokazalo se da Orcel bolje razumije pravo od velike španjolske banke.

5

milijardi eura dobiti ostvario je prošle godine Santander

Sud mu je dao za pravo, a u presudi je navedeno i nekoliko “posebno elokventnih” javnih istupa Ane Botin, poput upisa na Twitteru, televizijskog intervjua i videa u kojem jasno kaže da će Orcelovo imenovanje “stupiti na snagu početkom 2019. godine”.

Zbog tih elemenata ponuda za posao sadrži valjane ugovorne odredbe koje su jednostrano i arbitrarno raskinute od strane Santandera, smatra sudac Javier Sanchez Beltran.

“Situacija koju je stvorio Santander uzrokovala je g. Orcelu nedvojbenu moralnu štetu”, stoji u presudi datiranoj na 9. prosinca, ali objavljenoj ovoga tjedna. Ipak, ovo je prvostupanjska presuda, a španjolski pravni stručnjaci ističu kako žalbeni postupak konačnu presudu može odgoditi i za dvije godine, posebice ako spor dođe do Vrhovnog suda.

Nada u žalbi
Santander ima rok od 20 dana za žalbu, a glasnogovornik banke najavio je da će to i učiniti. “Upravni odbor Santandera uvjeren je da će banka postići uspjeh u žalbenom postupku”, kazao je glasnogovornik.

Orcelov odvjetnički tim nije želio ništa komentirati. Prema presudi, Santander mora isplatiti 17 milijuna eura bonusa za sklapanje ugovora, 35 milijuna eura odštete za propuštenu zaradu u UBS-u, 5,8 milijuna eura dvogodišnje plaće te 10 milijuna eura za reputacijsku i moralnu štetu, uvećano za kamate.

Španjolski bankari smatraju kako je ovo veliki udarac za Santander, ali i Anu Botin koja je osobno zatražila da se spor s Orcelom riješi na sudu.

Enrique Quemada, izvršni direktor španjolske investicijske banke ONEtoONE ističe kako će i taj udarac s vremenom izblijediti s obzirom da dosuđena odšteta neće previše utjecati na banku koja je prošle godine ostvarila dobit veću od 5 milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close