Vodeća banka na tržištu objavila rezultate za početak 2022.

Autor: Ana Blašković , 28. travanj 2022. u 13:49
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Unatoč najprije pandemijskoj krizi pa u zadnja dva mjeseca rastućoj neizvjesnosti oko prelijevanja rata u Ukrajini kreditno poslovanje ostalo je u uzlaznom trendu, što je svakako dobra vijest za (zdravlje) gospodarstva.

Tržišni lider Zagrebačka banka objavila je neto dobit od 618 milijuna kuna u prvom kvartalu ove godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine banka je ostvarila 48,2 posto bolji rezultat, može se iščitati iz izvješća o poslovanju objavljenom na Zagrebačkoj burzi. “Situacija u Ukrajini nije značajno izravno utjecala na izloženosti banke. Međutim, sveukupne negativne posljedice na gospodarstvo neizravno utječu i na naše poslovanje. Poslovni prihodi su bili stabilni usprkos nastavljenom utjecaju pandemije”, poručuje Uprava Zabe napominjući da su kapitalna i likvidnosna pozicija ostale snažne.

Stabilni prihodi

Od siječnja do kraja ožujka Zaba je ostvarila 1,05 milijardi kuna poslovnih prihoda, za 47 milijuna kuna (+4,7%) više na godišnjoj razini. U osvrtu na rezultate, koji stižu tik uoči isplate dividende za prošlu godinu, najveća banka ocjenjuje da su poslovni prihodi bili “stabilni unatoč nastavljenom utjecaju pandemije”. Ključni bankarski prihod, onaj od kamata, ostaje pod pritiskom niskih kamatnih stopa. Neto prihod od kamata iznosio je 529 milijuna kuna, 36 milijuna kuna ili 6,4 posto manje u godini dana što je “najvećim dijelom posljedica manjih neto kamatnih marži slijedom tržišnih kretanja”.

Dok presušuju kamatni priljevi, a vlasnici ne snižavaju ljestvicu visokih očekivanja, za izdašnije prihode mreža se baca šire uz željeznu kontrolu nad troškovima. U godinu dana u Zabu se slilo neto 274 milijuna kuna od provizija i naknada, 18,6 posto više nego u prva tri mjeseca prošle godine. Istovremeno, neto dobit od trgovanja (te ostali prihodi i rashodi) porasli su gotovo za 20 posto, na 244 milijuna kuna. Troškovi poslovanja ostali su nepromijenjeni na razini od 389 milijuna kuna.

Sa 134,3 milijarde kuna aktive Zagrebačka banka, na čijem je čelu Ivan Vlaho, povećala je imovinu za milijardu i 800 milijuna kuna, odnosno 1,4 posto, u proteklih godinu dana i čvrsto ostaje na vodećoj tržišnoj poziciji. Bez puno iznenađanja u uvjetima krize i nesigurnosti štednja se nastavlja slijevati na sigurno prema bankama. U lokalnu UniCreditovu podružnicu u proteklih godinu dana pristiglo je dodatnih 386 milijuna kuna (+0,4%), pa Zaba krajem ožujka ima povjereno 107,6 milijardi kuna depozita svojih klijenata.

Krediti rastu

Unatoč najprije pandemijskoj krizi pa u zadnja dva mjeseca rastućoj neizvjesnosti oko prelijevanja rata u Ukrajini kreditno poslovanje ostalo je u uzlaznom trendu, što je svakako dobra vijest za (zdravlje) gospodarstva. Ponaviše zahvaljujući potražnji građana i korporativnog sektora vrijednost neto kredita (i predujmova) klijentima porasla je za dvije milijarde kuna (+2,9%) dosegnuvši 69,3 milijarde kuna.

Prihodi na razini grupe Zagrebačke banke iznosili su 1,25 milijardi kuna u prvom ovogodišnjem kvartalu. Neto dobit grupe iznosio je 629 milijuna kuna što je za 225 milijuna kuna, odnosno 55 posto, bolje nego lani. U rezultate Grupe Zagrebačke banke uključuju se UniCredit Leasing Croatia, UniCredit Bank iz Mostara, Allianz ZB, Locat Croatia i Multiplus Card.

Idućeg tjedna u petak 6. svibnja Zagrebačka banka provest će isplatu dividende iz rekordnog lanjskog rezultata. Banka je u prošloj godini ostvatila 2,01 milijardu kuna profita, gotovo 1,3 milijarde više nego u pandemijskoj 2020. Isplata 6,27 kuna dividende po dionici označit će kraj dvogodišnje ‘suše’ nagrađivanja dioničara zbog zabrane regulatora. Pritom će 1,7 milijardi kuna otiči na račun talijanskog vlasnika koji ima gotovo 85 posto dionica Zabe.

Komentirajte prvi

New Report

Close