Promet obveznicama četiri puta veći

Autor: Ana Blašković , 27. prosinac 2017. u 22:01
Tjedni promet dosegnuo je 1,1 milijardu kuna/ Žarko Bašić/PIXSELL

Kraj godine donio je preslagivanja obvezničkog portfelja većih igrača.

Dok je u tjednu prije Božića fokus ulagača na Zagrebačkoj burzi bio na zaustavljenoj trgovini dionicama iz sastava Agrokora, manje je zamijećeno prošla živost kod obveznica.

U pretposljednjem tjednu prosinca promet obveznicama premašio je 1,1 milijardu kuna, gotovo četiri puta više nego tijekom čitavog studenog.

Takav skok obvezničkog prometa analitičari Raiffeisena pripisuju preslagivanjima portfelja i pozicija većih igrača na tržištu što rezultira povećanim volumenima.

Do kraja ovog tjedna očekuje se mirnije razdoblje uz minimalne promjene u cijeni. Nakon intenzivnih refinanciranja državnog duga u 2017., koje su obuhvatile i dio cestarskog duga, u narednoj godini dospijevaju tek dvije obveznice u srpnju. Radi se o kunskoj obveznici nominalne vrijednosti šest milijardi kuna te euroobveznici od 750 milijuna eura.

Premda u tim okolnostima nema pritiska na aktivnosti Ministarstva financija, vjerojatno je da će tim ministra Zdravka Marića ipak jače iskoristiti povoljne uvjete na tržištu budući da se rast kamatnih stopa, a time i teret otplate dugova, očekuje već od početka 2019. 

Komentirajte prvi

New Report

Close