Prihodi pali, ali dionica je rasla

Autor: Vladimir Nišević , 11. kolovoz 2013. u 21:59
Ulagači pozdravljaju restrukturiranje/EPA

Banka je također najavila kako će očekivani gubici u 2013. godini biti ispod razine 2012.

Vrijednost dionica njemačkog Commerzbanka na kraju prošlog tjedna porasla je 16 posto nakon objave rezultata poslovanja za prvih šest mjeseci 2013. godine.

Iako je druga po veličini njemačka banka prijavila pad prihoda od čak 86 posto, kako se nalazi u sredini četverogodišnjeg restrukturiranja, čini se kako investitori pozdravljaju nastojanja da se poslovanje ustabili, piše Wall Street Journal. Commerzbank je najvio kako će 2013. godina biti godina transformacije s ciljem učvršćivanja četiri glavne poslovne jedinice, nakon što je godinu ranije banka loše dijelove poslovanja prebacila u tako zvanu "lošu banku" i ugasila ih. Banka je također najavila kako će očekivani gubici u 2013. godini biti ispod razine 2012. godine dok se očekuje smanjenje aktive banke.

Najavljen je i nastavk otpuštanja jer prema planu restrukturiranja banka bi trebala otpustiti oko 5200 zaposlenika kako bi se smanjio trošak poslovanja. Banka će također prema planu povećati svoje kreditiranje malih i srednjih poduzeća u Njemačkoj te ulagati u svoju meržu od 1200 poslovnica. Najavljeno je i ulaganje u male investicijske banke u istočnoj Europi kao i tvrtke u središnjoj i istočnoj Europi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close