Ovo je ozbiljno upozorenje o recesiji u njemačkom gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2019. u 14:49
Foto: Reuters

Analitičari situaciju opisuju kao “strašnu, bijednu i užasnu”, kao i da se radi o “ozbiljnom upozorenju na recesiju u njemačkom gospodarstvu”.

Prošlog tjedna izašao je još jedan niz njemačkih podataka o proizvodnji, a grafikoni ne izgledaju lijepo.

Zbog svoje veličine i važnosti za svjetsku trgovinu, ako njemačka proizvodnja kihne, svi ostali mogu se prehladiti, ocijenio je u analizi Business Insider.

Među najjačim gospodarstvima svijeta, utjecaj na druga tržišta velik

Jedino pitanje koje najviše zabrinjava europsko gospodarstvo je kolaps njemačke proizvodnje koji je upravo u tijeku.

Europska središnja banka stalno izdaje upozorenja o gospodarskom zdravlju cijele regije, a predsjednik Mario Draghi u srijedu je izjavio kako se gospodarski rast zaustavlja zbog pada potražnje, što je posebno zabrinjavajuće za Njemačku.

"Zima se vratila s osvetom nad industrijskim sektorom. Šokantan pad njemačkog proizvodnog indeksa na najnižu razinu od 2012. godine je snažan podsjetnik da su izgledi za industrijski sektor i dalje neizvjesni, pod utjecajem mnoštva potencijalnih negativnih šokova – od tvrdog Brexita do uvođenja carina od strane SAD-a", poručio je analitičar Oxford Economicsa Angel Talavera svojim klijentima.

Iako proizvodnja u Njemačkoj nije tako velika kao njezin sektor usluga, koji ostaje živahan, zemlja je psihološki identificirana sa svojom povijesnom proizvodnom snagom i tvrtkama kao što su BMW, VW, Audi, BASF-u i Bayer.

Njemačka je također najveće gospodarstvo u Europi. Nalazi se u središtu valutnog područja eurozone, s najvećim trgovinskim partnerima van Europe – Kinom i SAD-om.

To je ujedno i četvrto najveće svjetsko gospodarstvo.

Zato će se recesija iz Njemačke preliti diljem globalnih tržišta.

Sektor usluga u Njemačkoj još uvijek otporan

"Jaz između usluga i proizvodnog PMI-a sada je porastao na razine koje nisu viđene od globalne financijske krize", napisao je Talavera u bilješci koju je vidio Business Insider.

PMI se odnosi na indeks menadžera nabave, koji je u bliskoj korelaciji sa stvarnom aktivnošću i može predvidjeti daljnje padove.

Uz PMI, to može predvidjeti i IFO indeks.

No da bi bilo jasno, analitičari ne očekuju ponavljanje financijske krize (iz 2008.) ove godine. Oni razgovaraju o mogućem ponavljanju blagih recesija iz 2002. i 2012. godine.

Naime domaća potražnja je još snažna u Njemačkoj, a sektor usluga je još uvijek otporan.

"Porast indeksa IFO u ožujku [anketa o poslovnoj klimi koja je šira od proizvodnog PMI-a] ne čini mnogo na podizanju magle neizvjesnosti oko izgleda za njemačko gospodarstvo. Snažan porast očekivanja ipak ublažava strah od recesije, koji je stvorio strahovit pad PMI-ja prošlog tjedna. Izražena snaga u sektoru usluga i dalje sugerira tek malo prelijevanje industrijskih problema na domaću potražnju", rekao je Oliver Rakau, analitičar Oxford Economicsa, u obavijesti klijentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close