Nitko više ne želi raditi najplaćeniji posao u EU: “Katar i Saudijska Arabija ih plaća suhim zlatom”

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2023. u 10:58
foto: unsplash

Mladi ne žele u to zanimanje, a većina ih odustane kad vide da će dvije do tri godine provesti na specijalističkoj obuci.

Kontrolori leta u Europi u prosjeku su znatno stariji od kolega na drugim kontinentima. Ljude koji posljednjih godina odlaze u mirovinu više nema tko zamijeniti – teška i dugotrajna obuka, nefleksibilno radno vrijeme i bolje prilike na tržištu rada potjerali su mlade od ovog nekoć elitnog zanimanja.

Na razini EU-a nedostaje od 700 do 1000 kontrolora leta, priznao je za Politico Frederic Deleau, potpredsjednik Međunarodne federacije kontrolora leta.

Mladi ne žele u to zanimanje, a većina ih odustane kad vide da će dvije do tri godine provesti na specijalističkoj obuci. Program obuke, koji provodi organizacija Eurocontrol, provodi mlade radnike kroz teoretsku nastavu, rad na simulatoru i dodatan trening na aerodromu.

Svi koji žele biti kontrolori leta moraju zadovoljiti i stroge kriterije, biti posve zdravi, s odličnom vidom i sluhom, te odličnim znanjem engleskog jezika i matematike. Dodatno, ne smiju biti stariji od 27 godina i moraju imati fakultetsku diplomu.

U krizama, poput velike financijske 2008. i pandemije covida, takvi programi stagniraju i nisu nikome pretjerano zanimljivi, zbog čega dolazi do nestašice radnika. Da problem bude veći, na zapadu Europe golem broj kontrolora sprema se odjednom u mirovinu, a preostali radnici moraju raditi sve više i više sati, zbog čega atraktivnost radnog mjesta dodatno pada, prenosi tportal.

‘Ne možemo tražiti od ljudi da rade 12 sati šest ili sedam dana u tjednu bez rizika da se dogodi neki propust’, dodaje Deleau. Ovog ljeta očekuje se rekordan zračni promet, a velik dio zračnog prostora europskog kontinenta je zatvoren zbog rata u Ukrajini.

Velik problem za EU su i tržišta Bliskog istoka, na kojem se izdašno plaćaju uvježbani i iskusni kontrolori te ih Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati plaćaju ‘suhim zlatom’ i mame bogatim ‘paketima preseljenja’.

Trenutačno se EU nada postići napredak u tehnologiji kako bi nadzirao zračni prostor ‘na daljinu’: krenuo je pilot-program u kojem će 15 aerodroma nadzirati timovi u Litvi i Poljskoj, no ta je tehnologija tek u samim začecima.

Kako sada stvari stoje, kriteriji za ulazak u taj prestižni klub morat će se olabaviti, pri čemu bi prvi korak za buduće prijave moglo biti ukidanje obvezne fakultetske diplome – svatko sa srednjom školom možda dobije priliku da bude kontrolor leta.

Komentirajte prvi

New Report

Close