Građani strahuju od neisplate APN-a: “Ako izgubim tu kaparu, stan, kredit, ja sam svoju priliku propustila”

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2023. u 09:45
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/ilustracija

Najmodavcu je već najavila iseljenje krajem lipnja, a sada ne zna što će nakon toga ako se njezina papriologija ne riješi.

Nakon mukotrpne potrage za stanom u Splitu, zahtjeva za subvenciju, dogovora s bankom, popratnih troškova, Petrana je zbog štrajka sudstva zapela na posljednjem koraku – upisu hipoteke. Ako gruntovnica ne upiše teret, banka ne može isplatiti kredit.

“Ja imam 44 godine, ovo je zadnja prilika za APN, ako izgubim tu kaparu, taj stan, i mogućnost dobivanja kredita – ja sam svoju priliku propustila”, ispričala je Petrana kupuje stan putem APN-a.

Najmodavcu je već najavila iseljenje krajem lipnja, a sada ne zna što će nakon toga ako se njezina papriologija ne riješi. Na drugom kraju Hrvatske, Nikol je uselila u svoju kuću, ali gruntovnica to još nije potvrdila, piše Dnevnik.hr

“Predala sam svu dokumentaciju za upis vlasništva 22. svibnja – još uvijek nije upisano vlasništvo”, rekla je.

Nikol će još čekati, ali Petrana ne bi smjela. Još u prvom tjednu štrajka predsjednik Vrhovnog suda dao je nalog da se rješavaju svi postupci čije bi odgađanje nanijelo nenadoknadivu štetu građanima. U zagrebačkoj gruntovnici uvjeravaju da poštuju taj nalog.

“Štrajk mora podrazumjevati da ne rješavamo predmete i to posljedično znači neku šetu za stranke, to je takva priroda posla, ali pokušavamo naći taj nekakav razmjer između toga da smo u štrajku, ali da ne napravimo preveliku štetu za građane RH”, kazao je zamjenik voditeljice ZK odjela Mateo Klanac.

Pa u ovim slučajevima gledaju, kaže, priložene kupoprodajne ugovore i ako postoje navedeni rokovi, onda rješavaju zahtjeve. Što je hitno, odlučuje svaki referent samostalno. Ne upišu li zahtjeve na vrijeme, probleme će imati i drugi građani koji realiziraju stambeni kredit.

Financijski zastupnik Zoran Balija rekao je da je s prvim srpnjem u većini banaka najavljena promjena kamatnih stopa. “Samim time se mijenja zatezna kamatna stopa, tako da svi koji imaju ugovore bi trebali solemnizirati do 30. lipnja jer samom promjenom tih uvjeta ti ugovori o krediti ne vrijede”, naglasio je.

Klijente savjetuje da solemniziraju ugovore pa požurnicama prema sudovima podsjete na hitnost upisa, a iz APN-a poručuju da građani koji čekaju potpisivanje neće ostati bez prava na subvenciju, već će ugovore potpisati kada ispune sve uvjete, među kojima je i upis u zemljišne knjige.

Komentirajte prvi

New Report

Close