Na financijskoj pismenosti neophodno je raditi sustavno od najranije dobi

Autor: Ana Herceg , 05. ožujak 2023. u 22:00
Stručnjaci se slažu da bi elemente financijske pismenosti trebalo uključiti u redovno obrazovanje i to čak i prije osnovne škole/Shutterstock

Mladi trebaju usvojiti znanje i vještine potrebne za donošenje ispravnih financijskih odluka.

Svijet se ubrzano mijenja, a u korak s njim podjednako brzo mijenja se i svijet novca. Iako posljednji podaci pokazuju da je financijska pismenost Hrvata u blagom porastu, nismo ni blizu najrazvijenijim zemljama svijeta. Potrebno je što prije osvijestiti da financijsku pismenost treba početi savladavati već u najranijem djetinjstvu, baš kao i bilo koju drugu vještinu važnu za uspješan i ugodan život.

Financijski stručnjaci se slažu da bi njezine elemente trebalo uključiti u redovno obrazovanje i to čak i prije osnovne škole, odnosno već u vrtiću, pa tako Nataša Hrabar Kaštelan, voditeljica Odjela prodaje, marketinga i odnosa s javnošću dodaje kako djeca mogu razumjeti osnovne pojmove vezane uz novac, štednju i planiranje štednje i troškova već u najranijoj dobi.

Učiti kroz zabavu
Navodi i primjer kako se već kroz priču o Cvrčku i mravu i s najmlađom djecom može razgovarati o tome što znači planirati i pobrinuti se na vrijeme za svoje potrebe, a sadržaji i metode za učenje se dalje samo trebaju prilagođavati uzrastu i nadograđivati novim sadržajima. Pitali smo je i što bi se još moglo dodatno napraviti.

Hrabar Kaštelan

Sa studentima triju fakulteta osmislili smo edukativne filmove o financijskim proizvodima.

“Učenje treba biti zabavno i primjenjivo stoga smo unutar našeg Udruženja (Udruženje mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava ili skraćeno UMFO) proveli nekoliko lijepih i jako dobro prihvaćenih projekata za osnovne škole u čitavoj Hrvatskoj. Djeca su imala konkretne zadatke pa su tako izrađivali projekte i video uratke kroz koje su učili i zabavljali se, te osvojili i lijepe nagrade za svoje škole.”

Radilo se i na projektima sa studentima i za studente pa su tako čak i u specifičnim uvjetima u vrijeme lockdowna u AZ fondu uspješno završiti projekt u kojem su spojili specifična znanja studenata Ekonomskog fakulteta, Grafičkog fakulteta i studenata s VERN-a u osmišljavanju edukativnih video filmova kroz koje su obrađeni financijski proizvodi koje će svaki mladi čovjek koji studira ili tek kreće u svijet rada morati razumjeti, odabrati i njima se služiti.

Nagrađene studentice s Ekonomskog fakulteta tako su napravile najbolju prezentaciju i sudjelovale u snimanju videa, nagrađena studentica s Grafičkog fakulteta ponudila je najbolja grafička rješenja i vizualni identitet koji je korišten u filmovima, a studenti VERN-a imali su zadatak osmisliti najbolji način promocije.

Jedan od najzabavnijih, ali i najinformativnijih formata za podizanje financijske pismenosti svakako je i AZ-ov serijal ‘Mala škola za veće mirovine’ u kojem Robert Knjaz na svoj prepoznatljiv način uspijeva i manje zanimljive sadržaje učiniti interesantnima, ali i vrlo informativnima.

U ‘Maloj školi za veće mirovine’ Robert Knjaz je obradio teme mirovinskog sustava/PD

Zašto štedjeti
Filmovi su kroz razgovor Roberta Knjaza s različitim dobnim skupinama građana te financijskim stručnjacima obradili teme mirovinskog sustava u RH, glavnih pojmova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, prinosa koje ostvaruju, predstavili pogodnosti dobrovoljne mirovinske štednje, ali i odgovorili na pitanja zašto i kako štedjeti za mirovinu s dragocjenim savjetima sadašnjih umirovljenika.

Svi ovi edukativni filmovi postavljeni su na You Tubeu i mogu se pogledati u bilo kojem trenutku. Da je zaista jako važno mladim ljudima osvijestiti činjenicu da na vrijeme trebaju početi štedjeti jer i manji iznosi u dužem razdoblju mogu rezultirati značajnom ušteđevinom u mirovini više je nego jasno u današnjim vremenima kada su inflacija i prelazak na Euro dodatno pogoršali ionako težak životni standard hrvatskih umirovljenika.

Što možemo naučiti iz toga, odnosno kako se bolje pripremiti za krizna vremena i umirovljeničke dane u jednom od Knjazovih serijala odgovorile su štićenice jednog zagrebačkog umirovljeničkog doma koje su i u svojim poznim godinama dobre volje, optimistične i zabavne baš zato što su na vrijeme razmišljale o starim danima pa uz redovne mirovine imaju i ušteđevinu.

Poruka je jasna, da svakako za vrijeme radnog vijeka, uz redovnu mirovinsku štednju treba i dodatno odvajati za buduću mirovinu, a na raspolaganju nam stoje mirovinski fondovi čiji je najvažniji posao osigurati optimalne prinose za svoje članove.

Jako je važno da članovi budu i informirani, prate svoja stanja na osobnim računima te istraže što sve i sami mogu poduzeti kako bi kao budući umirovljenici živjeli puno bolje nego današnji.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close