‘Kripto igrači više neće biti tako slobodni, ali će lakše do ulagača’

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2021. u 16:28
Tonći Korunić, Nikola Škorić i Božidar Pavlović; Ante Žigman/PIXSELL

‘Revolut i ostali fintechovi imaju 100.000 klijenata. Da sam na mjesti banaka, bio bih time jako zabrinut’, upozorio je Božidar Pavlović.

Tehnološke tvrtke iz područja financija (fintech) postale su ozbiljna konkurencija bankama, istaknuli su stručnjaci na konferenciji “Fintech – inovacije, rizici i odgovornost”, koja se u petak održala u Opatiji.

Konferenciju je organizirala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i Ekonomski fakultet u Rijeci. Tehnološke promjene u financijama široj su javnosti najpoznatije kroz uspon kriptovaluta.

Nezaustavljiv razvoj

A koliko je razvoj industrije kriptoimovine nezaustavljiv, svjedoči i podatak koji je istaknuo Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe koji je kazao da je ove godine promet u mjenjačnicama kriptovaluta i Zagrebačkoj burzi praktički podjednak, oko 900 milijuna kuna.

“Ove će se godine promet u mjenjačnicama kriptovaluta povećati za pet puta u odnosu na prošlu godinu i vjerojatno će prijeći dvije milijarde kuna”, izjavio je Žigman tijekom izlaganja “Regulacija i financijske inovacije u službi korisnika i tržišta: mogućnosti i rizici”.

Stoga raste i potreba za razvojem regulatornog okvira, a prvi regulatorni odgovor je sprečavanje pranja novca. “Nova regulativa će iskomplicirati cijelu priču. Sudionici kriptotržišta više neće biti tako slobodni, ali će imati pristup većem broju ulagača povećanjem povjerenja koje će donijeti regulacija”, kazao je Žigman.

900

milijuna kuna iznosio je u pet mjeseci promet u kriptomjenjačnicama, ravan ZSE-u

Koliko je regulacija potrebna, zorno je u izlaganju “Inicijalna ponuda kriptovaluta (ICO) – prilike i tržišta: mogućnosti i rizici”, pokazao Saša Žiković, prodekan za znanost i međunarodna strateška partnerstva riječkog Ekonomskog fakulteta.

Tako je 2017. održano 875 ICO-a u kojima je prikupljeno 6,2 milijarde dolara, a već godinu kasnije 1253 javne ponude koje su rezultirale sa 7,8 milijardi dolara.

Je li bitcoin valuta?

Žiković je pokazao i podatak da je pola ICO-a održanih 2017. doživjelo neuspjeh do veljače 2018. Veliki je problem i mnoštvo prijevara tijekom ICO-a, a procjenjuje se da je do sada ukradeno oko 600 milijuna eura.

O mogućnostima fintecha raspravljalo se na panelu “Fintech – potencijali i neočekivani ishodi”. Pritom se postavilo pitanje i je li bitcoin novac ili instrument. Član Upravnog vijeća Hanfe, Tomislav Ridzak, pritom se osvrnuo na glavne odrednice koje nešto čini novcem.

Prema njegovoj procjeni bitcoin nema sve te elemente i ne možemo govoriti o valuti. Partner u investicijskom društvu InterCapital Tonći Korunić je rekao da klijenti još ne traže da ta kuća ponudi trgovanje kriptovalutama.

“Kao regulirana brokerska kuća, ne mogu klijentima prodavati bitcoin, ali im mogu prodavati ETF udjele na bitcoin ili dionice koje koreliraju s tom kriptovalutom. Posljednjih godina u brokerskom poslovanju porasli su regulatorni zahtjevi koji traže ulaganje značajnih resursa, ali s druge strane i štite klijenta”, kazao je Korunić.

Mjenjačnice kriptovaluta zasad samo moraju poštivati Zakon o sprječavanju pranja novca, a CEO Electrocoina Nikola Škorić tvrdi da bankama ništa nije značilo što se njegova tvrtka uskladila s tom regulativom.

Koliki su razmjeri uspona fintecha pokazao je Božidar Pavlović, fintech konzultant i direktor tvrtke Jackie Agency.

“Revolut i ostali fintechovi imaju 100.000 klijenata, a to je bankama 100.000 klijenata manje. Da sam na mjesti banaka, bio bih time jako zabrinut”, upozorio je Pavlović.

Član Uprave InsurTech tvrtke Amodo, Darko Tukulj, rekao je da se otvara cijela nova tržišna niša u digitalnim financijama, koja je nastala temeljem digitalnih iskustava potrošača u drugim djelatnostima.

Komentirajte prvi

New Report

Close