Iz UniCredita i podružnica odlazi i do 10.000 zaposlenika

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2019. u 07:36
Vrijednost dionice UniCredita tijekom ove godine povećana je za 14 posto/REUTERS

Uz gašenje tisuća radnih mjesta, banka namjerava srezati troškove za 10 posto, otkrivaju upućeni izvori.

Talijanska banka UniCredit razmatra gašenje tisuća radnih mjesta i rezanje operativnih troškova u novom strateškom planu poslovanja koji će biti predstavljen u prosincu, otkrivaju upućeni izvori Bloomberga.

Prema tim tvrdnjama, iz banke bi moglo biti otpušteno i do 10.000 zaposlenika. No, brojke se još razmatraju i konačni broj otkaza može biti značajno manji, tumače izvori.

Novi ciljevi 
Otpuštanja će zahvatiti UniCreditove zaposlenike u Italiji, ali i na drugim tržištima gdje banka posluje. Što se tiče operativnih troškova, banka ih namjerava srezati i do 10 posto.

Bloomberg naglašava kako će u novom strateškom planu izvršni direktor Jean-Pierre Mustier postaviti nove ambiciozne ciljeve nakon što je nadmašio ciljeve rezanja troškova i poboljšanja kvalitete imovine iz postojećeg trogodišnjeg plana.

Mustier je prve godine mandata proveo "čisteći" UniCredit od loših kredita, prekomjernog broja radnika i jačanja bilance. Prema njegovim prijašnjim izjavama, sada je na redu ubrzanje prodaje imovine koja nije temeljna, smanjenje portfelja talijanskih državnih obveznica te poboljšanje kapitaliziranosti.

Organski rast
Prema prošlotjednoj Mustierovoj izjavi za talijanske medije, novi strateški plan temeljit će se na organskom rastu te pojednostavljenju poslovanja. Kako je za Bloomberg kazao Nicola Maino, analitičar švicarske investicijske tvrtke Carthesio, rezanje tolikog broja radnih mjesta bilo bi vrlo ambiciozno i nadmašilo bi očekivanje analitičara.

"Ovaj potez pokazuje predanost izvršnog direktora smanjenju omjera troškova i zarade na razinu koja će banku postaviti među najbolje u Europi", dodao je Maino.

Dosadašnji rezultati pozitivno se odražavaju i na UniCreditovu dionicu. Tijekom ove godine cijena te vrijednosnice povećana je za 14 posto dok je, za ilustraciju, indeks STOXX sastavljen od 47 dionica europskih banaka ojačao svega dva posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

a zato zaba raste?

New Report

Close