Ivanišević, Šimić i Žurić dioničari Karlovačke banke

Autor: Mladen Volarić , 21. rujan 2006. u 06:30

Trojica poznatih sportaša i još trojica ulagača iz poslovnog svijeta uplatit će 93 milijuna kuna kapitala

Na Skupštini povlaštenih dioničara, održanoj u utorak, zaključena je najavljena dokapitalizacija Karlovačke banke. Prije povlaštenih dioničara na svojoj su skupštini redovni dioničari s 97,76 posto glasova odglasovali odluku o dokapitalizaciji banke, kojom će temeljni kapital iznositi 135 milijuna kuna. S obzirom da se za svaki rod dionica mora donijeti posebna odluka Skupštine, a zbog nedostatka kvoruma, nije se mogla donijeti odluka o dokapitalizaciji istog dana kad su odluku donijeli redovni dioničari, Skupština povlaštenih dioničara uslijedila je nakon tjedan dana. Predsjednik Uprave Karlovačke banke tom prilikom obznanio je i identitet šestorice ulagača koji će uplatom ukupno 93 milijuna kuna omogućiti spomenuti porast temeljnoga kapitala.

Lista sportaša
Listu sportaša-ulagača predvodi teniska legenda Goran Ivanišević, a slijede nogometna zvijezda Dario Šimić, bivši košarkaški as Ivica Žurić, a ulagači poznati iz poslovnog svijeta su klijenti banke, Marijan Šarić vlasnik Europatradea, zastupnika Samsunga za Hrvatsku, te Mate Šarić, vlasnik PromMata, zastupnika JVC-a. Šesti ulagač je izvjesni Batheja Pramod, za kojeg Šola kaže da je već više godina vlasnik tzv. hibridnih instrumenata u Karlovačkoj banci. Dosadašnji temeljni kapital Karlovačke banke iznosio je 72,5 milijuna kuna, a povećanjem od 62,5 milijuna kuna došlo se do spomenutih 135 milijuna kuna.
“Ulagači će za tih 62,5 milijuna kuna morati u novcu uplatiti ukupno 93 milijuna kuna. Vrijednost dionice je 150 kuna, od čega 100 kuna po dionici se raspoređuje u temeljni kapital, a 50 kuna u kapitalnu dobit. Pri emisiji novih dionica, njihova nominalna vrijednost mora biti jednaka onima izdanima ranijim emisijama. Zato će ovih novih šest dioničara za 62 milijuna kuna morati uplatiti 93 milijuna kuna”, objasnio je Šola, izračunavši da će tako novih šest dioničara steći ukupno 46,3 posto udjela u novoformiranom temeljnom kapitalu Karlovačke banke. Novi jamstveni kapital banke, dodao je Šola, bit će oko 200 milijuna kuna.
“Aktiva banke rasla je u prvoj polovini godine 9 posto, te se rast nastavlja i dalje. Dodatni kapital nam je trebao iz nekoliko razloga. Jedan od njih je svakako i kapitalno osnaživanje banke radi materijalnih ulaganja u svrhu brže ekspanzije po cijelom teritoriju Hrvatske.”

Aktiva viša od milijarde
Međutim, postoje i drugi razlozi za dodatni kapital. “Drugi razlozi su novi kapitalni zahtjevi koje nameće regulator u procesu usklađenja s Europskom unijom i tzv. Basel 2 standardima. Treći razlog je osiguranja plana snažnog rasta, prema kojem bi krajem 2009. godina aktiva Karlovačke banke trebala premašiti dvije milijarde kuna. Taj plan udvostručenja aktive najavio sam prošle godine, i on se uz stopu godišnjeg rasta od 15-tak posto više nego dobro ostvaruje, pa ćemo već i krajem ove godine čak i premašiti planirani rast. Očekujemo da će naša aktiva krajem ove godine premašiti 1,3 milijarde kuna”, rekao je Šola.

Šola: Moguća isplata dividende

Hoće li u planiranom periodu rasta aktive doći i do još neke dokapitalizacije, Šola u ovom trenutku nije mogao sa sigurnošću reći, iako nije ni isključio i tu mogućnost. S obzirom na stabilno i profitabilno poslovanje, Šola je potvrdio mogućnost isplate dividende s obzirom na dobit koju će banka iskazati na kraju ove poslovne godine, što naravno ovisi o odlukama koje donosi skupština dioničara.

Komentirajte prvi

New Report

Close