Inicijalna euforija oko cjepiva popustila, svjetske burze u korekciji

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2020. u 11:42
Foto: Reuters

Rekodne hospitalizacije u Europi i SAD-u te logistička ograničenja u proizvodnji i distribuciji cjepiva ohladili su tržišta.

Nakon inicijalne euforije koja je zavladala svjetskim tržištima po objavi Pfizera da ima obećavajuće cjepivo protiv Covida 19, kraj tjedna donio je otrežnjenje na valovima vijesti o sve većem broju hospitalizacija u Europi i SAD-u. Euforiji je dijelom pridonijela i potvrda Joa Bidenda kao novog američkog predsjednika koja će značiti zaokret od dosadašnje politike Donalda Trumpa, no domino redanje ‘lockdowna’ i uvođenje policijskih satova u nizu zemalja u Europi (u čemu je Hrvatska zasad iznimka iako ima rekodni broj novozaraženih) jasan je signal da će se situacija još dosta pogoršati prije nego bude bolje. Paneuropski indeks Stoxx 50 pao je u petak prije podne 0,2 posto, a MSCI ‘all-country equity’ indeks izgubio je na vrijednosti 0,1 posto.

“Imali ste vijesti što se događalo s Covidom preko noći u SAD-u, a što nije dobro i to je potaknulo ulagače da uzmu dio “post-Pfizer” proft i zarade na dioncama nakon izbora”, rekao je Reutersu Francois Savary, zadužen za ulaganja u švicarskom kompaniji za upravljanje imovinom Prime Partners. Već prema kraju tjedna dionice na Wall Streetu bilježile su korekcije nakon što su ulagači racionalno počeli kalkulirati kada bi cjepivo moglo biti dostupno najvećem dijelu populacije s obzirom na logistička ograničenja u proizvodnji i distribuciji.

Trumpov muk oko epidemije

Premda je Donald Trump u kampanji žestoko s govornica izbornih skupova poručivao da koronvirus neće biti tema već idući dan nakon izbora, širenje epidemije u SAD-u ruši rekorde. Grčevito fokusiran na ostanak u Bijeloj kući i poništavanje izbornog rezultata Trump se o epidemiji izvan kontrole i rekordnim hospitalizacijama ne izjašnjava danima, no nekoliko je saveznih država pooštrilo pravila o fizičkom distanciranju. I u Europi je broj hospitalizacija danas veći nego u prvom valu na proljeće, a zemlje najavljuju produljenje mjera ne bi li se usporilo širenje bolesti i spriječili kolapsi zdravstvenih sustava.

Čelnik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je prošlog tjedna da je napredak u razvoju cjepiva protiv koronavirusa dobrodošla vijest, no da kratkoročni ekonomski rizici ostaju ističući vjerojatnu potrebu za dodatnim fiskalnim stimulusom države, prenosi Reuters. Slična se poruka gotovo istodobno mogla čuti i s druge strane Atlantika; čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde pozdravila je vijesti o cjepivu oprezno dodavši da je recesija izazvana Covidom 19 vrlo neobična te da će oporavak izvjesno biti nejednak, po principu “stani, kreni” signalizirajući novi mogući stimulus iz Frankfurta. Prema pisanju Reutersa, svjetske dionice porasle su 1,3 posto prošlog tjedna dosegnuvši rekordnu vrijednost u ponedjeljak nakon što je farmaceutski div Pfizer objavio kako je eksperimentalno cjepivo koje razvija i testira na gotovo 40.000 dobrovoljaca pokazalo 90 postotnu učinkovitost. No, brojke su preliminarne, a Pfizer tek treba objaviti detalje kliničkih ispitivanja pri čemu treba naglasiti da se ona nastavljaju. I Rusija je objavila da i njihovo cjepivo obećavajuće, no bez detalja.

Povlačenje nekima prilika

Europska tržišta izgubila su na vrijednosti između 0,1 posto i 0,7 posto premda je paneuropski Stoxx indeks već drugi tjedan u većem plusu, do petka je porastao 5 posto na krilima dobitaka dionica banaka i kompanija kojima su u fokusu putovanja. Kineski ‘blue-chip’ CSI300 izgubio je 1 posto na vrijednosti nakon objave Trumpove administracije da će zabraniti američka ulaganja u tvrtke povezane s kineskom vojskom, a negativnom sentimentu pridonio je i default visokoprofilnih obveznica nekih državnih kompanija. Japanski Nikkei 22 pao je 0,57 posto.

Neki od ulagača su povlačenje vidjeli kao priliku za kupnju. “Moje mišljenje je da je to tama pred zoru. Imate drugi val koronavirusa, novi set zatvaranja, jasne probleme diljem svijeta, ponovo usporavanje putovanja… No, u isto vrijeme imamo najsnažnije moguće dokaze da imamo cjepivo”, smatra Michael Frazis, portfolio menadžer u Frazis Capital Partnersu Sydneyju.

1,3 posto

porasle su svjetske dionice prošlog tjedna

Među ključnim faktorima za tržišta je i izostanak dogovora između Republikanaca i Demokrata u SAD-u oko visine novog paketa pomoći tamošnjem gospodarstvu. O tome da je potreban prošlog tjedna potvrdile su brojke o slabijem oporavku radnih mjesta i slaboj inflaciji. Demokrati zagovaraju izdašnu pomoć od više bilijuna dolara, no druga strana to odbacuje kao preskupo.

Komentirajte prvi

New Report

Close