Inflacija ubacila u višu brzinu, sada je na najvišoj razini u zadnjih 13 godina

Autor: Ana Blašković , 04. listopad 2021. u 12:59
Inflacija postaje top politička i ekonomska tema u EU/Shuterstock

Inflaciju guraju cijene energije koje se vraćaju na pretpandemijsku razinu radi oporavka svjetskog gospodarstva.

Više od desetljeća borbe s preniskom inflacijom u Europi, a posebno u eurozoni u kojoj se ciljanih “blizu, ali ispod dva posto” dugo činilo nedostižnim ciljem, ubrzani rast cijena signalizira ulazak gospodarstva u novu fazu.

Prve procjene europskog statističkog ureda objavljene u petak potvrdile su da je godišnja inflacija u rujnu ubacila u višu brzinu. Prošlog mjeseca godišnji rast dosegnuo je 3,4 posto mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), objavio je Eurostat.

Inflacija je na najvišoj razini u zadnjih 13 godina, odnosno od rujna 2008. taman uoči izbijanja globalne financijske krize.

U kolovozu su potrošačke cijene u eurozoni porasle više od tri posto u usporedbi s istim mjesecom u pandemijskoj 2020. godini. U rujnu prošle godine inflacija je pala 0,3 posto u odnosu na razinu ostvarenu 2019.

Uzdrmani lanci opskrbe

Opću razinu cijena prema gore guraju već neko vrijeme cijene energije koje se vraćaju na pretpandemijsku razinu radi oporavka svjetskog gospodarstva, no i zahvaljujući uzdrmanim lancima opskrbe koje snažno cjenovno podižu pojedina dobra i sirovine.

17,4

posto porasle su cijene energenata u rujnu

Prema procjenama europskih statističara u rujnu su cijene energenata porasle čak 17,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a dobile su dodatni zamah u usporedbi s kolovozom kada su skočile 15,4 posto.

Svježa hrana poskupila je prošlog mjeseca 2,6 posto u zemljama eura, nešto manje nego u kolovozu u kojem je zabilježen 3-postotni rast u odnosu na isti mjesec pandemijske 2020. godine. U isto vrijeme cijene industrijskih dobara usporile su pak na 2,1 posto s kolovoških 2,6 posto, dok su usluge poskupile 1,7 posto, sa 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Ubrzanje tempa bilježi i temeljna inflacija u kojoj su isključene promjene cijena energije i svježe hrane, a koja je kao stabilniji indikator podloga za dugoročne odluke monetarnih vlasti. Temeljna inflacija u rujnu je ubrzala na 1,9 posto, s 1,6 posto u kolovozu.

Slijede razgovori o mjerama

Rast inflacije zbog rasta cijena energenata, posebice prirodnog plina i električne energije, tako postaje top ekonomska tema u Europskoj uniji zbog straha od njezinih dugoročnih posljedica na ekonomiju i društvo u cjelini.

Ministri EU-a , dužnosnici Europske komisije i Europski parlament idućeg tjedna trebali bi razgovarati o mjerama kojima bi se adresirala problematika naglog rasta cijena.

O inflaciji će se raspravljati i na sastanku na vrhu čelnika Europske unije koji se održava 21. i 22. listopada nakon što Eurostat objavi cjelovito izvješće o inflaciji.

Podsjetimo, čelnica Europske središnje banke Christine Lagarde poručila je prošlog tjedna da je inflacija privremeni problem i da bi trebala oslabiti nakon što splasnu učinci povezani s pandemijom.

“Ni inflacijska očekivanja ne signaliziraju rizike duljeg premašivanja (ciljane inflacije). Zapravo, očekujemo da će se razdoblju nakon pandemije inflacija tek sporo približavati razini od dva posto”, poručila je Lagarde.

Komentirajte prvi

New Report

Close