Imovina obvezničkih fondova prvi put prešla osam milijardi kuna

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2018. u 22:01
Izraženiji rast bilježe i dionički i mješoviti fondovi/FOTOLIA

Obveznički otvoreni UCITS fondovi i prošloga su mjeseca zabilježili najsnažniji rast imovine od preko tri posto.

Obveznički fondovi i dalje su glavni pokretači rasta ukupne imovine. Prema podacima iz srpanjskog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), imovina otvorenih UCITS investicijskih fondova dosegla je 18,94 milijarde kuna što je gotovo dva posto više nego mjesec ranije.

Gledano po segmentima, rast obvezničkih fondova čini se nezaustavljiv. Prošloga mjeseca obveznički su fondovi prešli razinu od osam milijardi kuna imovine čime su dodatno učvrstili lidersku poziciju, gledano po imovini. U već nekoliko godina najpopularnijoj vrsti investicijskih fondova krajem srpnja nalazilo se 8,2 milijarde kuna što je preko tri posto više nego mjesec ranije. Valja naglasiti kako su i ostale vrste fondova bilježile povećanje imovine pod upravljanjem.

Tako je zaustavljen pad imovine novčanih fondova, donedavno najvećih. Ta je vrsta fondova zabilježila blagi rast od 0,89 posto na 7,08 milijardi kuna. Dionički fondovi bilježe nešto izraženiji rast od 1,7 posto na 1,82 milijardi kuna, a nešto bolji rezultat s rastom od 1,8 posto na 878.8 milijuna kuna ostvarili su mješoviti fondovi.

Hanfina statistika otkrila je i nove nazive novčanih fondova što je promjena izazvana primjenom europske uredbe o novčanim fondovima. Tako InterCapitalov Money fond postao InterCapital Short Term Bond, a Locusta Cash promijenio je ime u KD Plus. OTP-ovi fondovi Novčani i Euro novčani ubuduće će se zvati OTP start i e-start. Takva je imena za svoje novčane kunske i eurske fondove namijenio i PBZ Invest.

K tome, to je društvo promijenilo ime Dollar fondu u PBZ D-Start. Raiffeisenov EuroCash sada se zove Flexi Euro, dok je Flexi Cash postao Flexi Kuna. Raiffeisen Kuna novo je ime dosadašnjeg novčanog fonda Cash. Na kraju, Zodaksov Cash fond promijenio je ime u SQ Flow. 

Komentirajte prvi

New Report

Close