Financijski regulator na udaru kritika zbog najveće afere u Njemačkoj

Autor: Tomislav Pili , 24. lipanj 2020. u 22:00
Markus Braun, izvršni direktor Wirecarda/Reuters

Dio političara dojma je da je dugo vremena kompanija u Njemačkoj smatrana za ‘osjetljivu tehnološku biljku’ koju treba zaštititi.

Uhićenjem izvršnog direktora Wirecarda Markusa Brauna eskalirao je i pritisak na financijskog regulatora BaFina jer je godinama šutke promatrao kako nastaje najveći računovodstveni skandal u povijesti korporativne Njemačke.

Markus Braun prošloga je petka dao ostavku izbijanjem afere s nepostojećim prihodima od 1,9 milijardi eura. A prekjučer je taj arhitekt vodeće europske fintech kompanije uhićen zbog sumnji u računovodstvenu prijevaru i manipulacijem tržištem.

Mrlja na njemačkom imidžu

Afera Wirecard postaje golemi računovodstveni skandal i ozbiljna mrlja na imidžu korporativne Njemačke. Stoga javnost sve više upire prstom u BaFin, regulatora financijskog tržišta u Njemačkoj koji očito nije želio spriječiti izbijanje afere.

Štoviše, BaFin je još prije godinu dana bio jedan od glavnih Wirecardovih zaštitnika. Njemački mediji podsjećaju da je u veljači 2019. singapurska policija pretresla tamošnje Wirecardove urede zbog sumnji u računovodstvenu prijevaru.

No, umjesto da mu to bude zvono za uzbunu, BaFin je 10 dana nakon toga zabranio kratku prodaju Wirecardovih dionica na dva mjeseca. Njemačko tržište kapitala do tada nije pamtilo da je regulator poduzeo tako nešto za određenu kompaniju. Dio njemačke politike stoga traži sada odgovore od regulatora. Ministar gospodarstva Peter Altmaier u utorak je zatražio cjelovitu istragu.

Etiketa protivnika

„Skandal s Wirecardom nije došao iznenada. Meni je prava misterija zašto BaFin i ministar financija nisu mnogo ranije rasvijetlili cijelu stvar“, ističe za Financial Times Florian Toncar, zastupnik u Bundestagu iz redova liberalnog FDP-a, stranke naklonjene poduzetnicima.

Fabio De Masi, zastupnik ljevičarske stranke Die Linke i jedan od prvih političara koji su upozoravali na čudne pojave oko Wirecarda, dojma je da je dugo vremena ta kompanija u Njemačkoj smatrana za „osjetljivu tehnološku biljku“ koju treba zaštititi. Svatko tko je postavljao pitanja o poslovanju tog online servisa za plaćanja etiketiran je kao protivnik njemačkog financijskog sektora, dodaje De Masi.

To se ovoga tjedna promijenilo. Felix Hufeld, predsjednik BaFina, javno je izjavio da „cijeli niz privatnih i javnih entiteta, uključujući i njega, nisu bili dovoljno efikasni u sprečavanju potpune katastrofe u Wirecardu“. Hufeld će 1. srpnja imati priliku objasniti i odboru za financije Bundestaga zašto katastrofa nije spriječena.

Komentirajte prvi

New Report

Close