Euroherc s najvećom dobiti, CO tek četvrta

Autor: Božica Babić , 24. veljača 2016. u 07:23
Croatia osiguranje nema konkurenata u ukupnoj aktivi/Željko Lukunić/PIXSELL

Gubitak premije na autoosiguranjima nije ugrozio poslovanje, većina društava iskazuje dobit.

Industrija osiguranja, iako je tijekom 2015. u tržišnoj utakmici kroz liberalizaciju cjenika na obveznim autoosiguranjima u odnosu na rezultat ostvaren godinu dana prije izgubila gotovo 350 milijuna kuna premije, prošlu je godinu zaključila uz dobit koja za cijelu grupaciju prije oporezivanja iznosi više od 646 milijuna kuna. Otkrivaju to preliminarni podaci o poslovanju grupacije u kalendarskoj 2015. koje je od društava prikupila i složila kroz privremeno izvješće Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).       

Šest u minusu
Premda je Euroherc, s premijskim minusom od gotovo 92 milijuna kuna predvodio listu društava koja su lani u odnosu na 2014. ostvarila manju premiju na obveznim autoosiguranjima, popis pak koji je složila Hanfa otkriva kako je to društvo iskazalo najveću dobit prije poreza za 2015. godinu, iznosila je 147,5 milijuna kuna. Slijedi ga Allianz čija je dobit prošle godine po ovom izvješću dosegnula 126 milijuna kuna. Tržišni lider s ugovorenom premijom, koja je bila veća od 2,3 milijarde kuna, Croatia osiguranje lani je bez prethodno odbijenog poreza ostvarilo tek 67 milijuna kuna dobiti dok je Uniqa osiguranje, čija je premija lani bila manja oko tri i pol puta naspram rezultata Croatije, na stavci dobit prije poreza objavila kako ima 67 milijuna dobiti prije poreza.

 

646milijuna

kuna dobit osiguratelja prije poreza

Listu top pet društava po ugovorenoj premiji zaključuje Wiener osiguranje čija je dobit bez odbijenog poreza iznosila 32 milijuna kuna.  Spomenuto izvješće Hanfe nadalje navodi kako je od 23 društva, koliko ih je ostalo na tržištu nakon integriranja Sunce osiguranja u portfelj Agram životnog osiguranja, s gubitkom poslovalo šest društava. Najveći minus vezan je uz Triglav osiguranje, po preliminarnim podacima iznosi više od 31 milijun kuna dok je na drugoj poziciji sa 20,3 milijuna kuna gubitka Ergo osiguranje. Ostala četiri iskazuju jednocifrene brojke pa se tako uz Izvor osiguranje navodi minus od 5,3 milijuna kuna, slijedi ga Wunstenrot životno sa 4,4 milijuna te Velebit životno sa 2,8 milijuna kuna dok listu zaključuje Ergo životno osiguranje sa 1,5 milijuna kuna minusa. 

Vrijedna imovina
Podaci o iskazanoj vrijednosti ukupne aktive pojedinih društava na kraju prošle godine pokazuju da Croatia osiguranje sa 8,4 milijarde kuna u toj kategoriji nema konkurenta na lokalnoj razini. Aktivu veću od četiri milijarde kuna imaju samo Allianz i Uniqa, dok su na listi društava čija se imovina procjenjuje da vrijedi više od tri milijarde kuna Grawe i Wiener osiguranje. Među 'milijarderima' u aktivi još su Euroherc sa 2,9 milijardi kuna, Merkur sa 2,5 milijardi, potom je Agram životno sa 1,9 milijardi te Jadransko sa 1,8 kojeg slijedi Generali sa 1,4 dok poredak zaključuje Triglav osiguranje sa milijardu i 25 milijuna kuna vrijednom aktivom.  Vrijednost ukupne aktive na razini cijele industrije osiguranja na kraju prošle godine iznosila je gotovo 38 milijardi kuna dok je, podsjetimo, ukupno ugovorena premija lani dosegnula 8,65 milijardi kuna.

Uspješan Solvency  
Za ukupnu osigurateljnu grupaciju najbitniji detalj iz ove analize, premda je temeljena na nerevidiranim podacima poslovanja u 2015., svakako je ocjena regulatora kako su sva društva, neovisno nude li tržištu proizvode iz životnih, odnosno neživotnih osiguranja, ispunila zahtjevne uvjete o kapitalnoj dostatnosti zacrtane u europskoj direktivi Solvency II koja je stupila u primjenu prvog dana ove godine. Prema brojkama koje su društva dostavila Hanfi, zaključno s podacima izlistanim na posljednji dan 2015. godine, granica solventnosti iznosila je milijardu i šest milijuna kuna za skupinu od 18 društava koja tržištu nude široku lepezu polica iz segmenta neživotnih osiguranja.

Najmanji limit u solventnosti od 1,09 milijuna kuna postavljen je Hrvastkom kreditnom osiguranju čija je premija lani bila iznad 12 milijuna kuna, a aktiva veća od 56 milijuna kuna. Vrh liste sa 342 milijuna kuna drži naravno, Croatia osiguranje. Za skupinu 14 društava koja prodaju police životnih osiguranja granica solventnosti je 757 milijuna kuna. U rasponu je od 1,18 milijuna kuna što je postavljeno za Ergo životno osiguranje do 121,8 milijuna kuna za Allianz osiguranje koje je na portfelju životnog osiguranja lani imalo 535,7 milijuna kuna premije uz 3,19 milijardi aktive. 
 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slazem se u potpunosti, ovo je u stvari strasno.

Bože, koji zbrčkani članak?!

Gospodjo Božice dajte malo začina cijeloj priči umjesto pukog navodjenja brojeva koji su ovako interpretirani nezanimljivi i skoro pa beznačajni. I onda tablica top 5 društava industrije osiguranja?! A u njoj navedena osiguranja od autoodgovornosti?!

A da ne spominjem sintaksu i konstrukciju rečenica??? Pa molim vas pročitajte prvu rečenicu te cijeli prvi pasus. Ma zapravo je cijeli tekst totalno jezično neprihvatljiv i nesuvisao. Profesionalcima se to ne bi smjelo dogadjati.

Znam da su rokovi kratki i svi žele priču, al ovo izgleda baš neozbiljno.

New Report

Close