Dolar ojačao prema euru deveti tjedan zaredom

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2023. u 10:56
Foto: Reuters

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 97 posto izgleda da će Fed na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene.

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je deveti tjedan zaredom na očekivanju da bi zbog visoke inflacije američka središnja banka mogla zadržati kamatne stope na povišenim razinama još neko vrijeme.

Dolarov indeks, koji prati vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,25 posto, na 105,33 bodova, najvišu razinu u šest mjeseci. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,4 posto čime je cijena eura kliznula na 1,0660 dolara, dok je prema japanskoj valuti dolar ostao gotovo nepromijenjen, na 147,80 jena.

Podršku dolaru pružila su prošloga tjedna izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u SAD-u jer su pokazala da je inflacija u kolovozu osjetno porasla na mjesečnoj razini, što je posljedica rasta cijena energenata. I dalje se procjenjuje da američka središnja banka neće u rujnu dodatno povećati kamatne stope.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 97 posto izgleda da će Fed na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene. Postoji 67 posto izgleda da ih neće povećati ni u studenome. “Mislim da Fed ne želi šokirati tržište novim povećanjem kamata za 0,25 postotnih bodova, kada se očekuje da će zadržati kamate nepromijenjene. Međutim, još koje povećanje kamata do kraja godine nije isključeno”, kaže Victoria Fernandez, strateginja u tvrtki Crossmark Global Investment.

Razdoblje povišene inflacije moglo bi potrajati, a to znači da bi Fed mogao zadržati povišene kamate dulje nego što se očekivalo. ECB je prošloga tjedna povećao kamatne stope za 0,25 bodova, no euro se našao pod pritiskom zbog signala da bi to moglo biti posljednje povećanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close