Dolar će nastaviti slabiti i u 2021. i time potaknuti rast cijena dionica i sirovina

Autor: Tomislav Pili , 23. prosinac 2020. u 22:00
Preko dvije trećine analitičara u Reutersovoj anketi smatra da će dolar nastaviti slabiti barem do sredine iduće godine/REUTERS

Slabiji dolar ide na ruku američkim izvoznicima jer ih čini konkurentnijima, a sirovine su tada priuštivije stranim kupcima.

Globalni investitori računaju da će nastavak slabljenja američkog dolara iduće godine potaknuti rast vrijednosti cijelog niza klasa financijske imovine, od američkih dionica i onih iz zemalja u razvoju do industrijskih metala.

Kako piše Reuters, rekordno niske kamatne stope u SAD-u, golemi financijski poticaji gospodarstvu te rastući apetit ulagača prema riziku neki su od katalizatora koji su doprinijeli padu vrijednosti dolara prema košarici vodećih valuta za 6 posto tijekom 2020. godine.

Time je američka valuta na putu ostvarivanja najvećeg pada od 2017. godine.

Sve je namješteno

Međutim, preko dvije trećine analitičara u nedavnoj Reutersovoj anketi smatra da će dolar nastaviti gubiti na vrijednosti barem do sredine iduće godine s obzirom da investitori i dalje traže rizičniju imovinu (odnosno valute) i više prinose.

„Sve je namješteno za nastavak slabljenja dolara“, kaže Michael Purves, izvršni direktor tvrtke Tallbacken Capital Advisors. Slabiji dolar ide na ruku američkim izvoznicima jer njihovu robu čini konkurentnijom u inozemstvu.

K tome, kompanije iz SAD-a ostvaruju veću zaradu prilikom promjene strane valute u dolar. Bank of America Global Research procjenjuje da se 10 posto pada vrijednosti dolara očituje u 3-postotnom porastu zarada kompanija iz indeksa S&P 500.

Istovremeno, S&P 500 u prosjeku skoči preko 22 posto u godini nakon što pokazatelj vrijednosti dolara prema košarici valuta vodećih trgovinskih partnera padne između 0 i 3 posto, izračunali su u Bespoke Investment Groupu.

S obzirom da je taj pokazatelj ove godine pao 1,3 posto, „stvari izgledaju vrlo dobro u 2021. za ulagače u dionice“, smatraju analitičari Bespokea. Slabljenje američke valute u pravilu je dobra vijest i za cijene industrijskih sirovina koje su izražene u dolaru, pa je ta roba priuštivija stranim kupcima.

Rast od 13 posto

„Pad dolara dvostruki je poticaj za sirovine, ne samo jer se većina njih kupuje u dolarima, već i zato što se razdoblja njegova slabljenja poklapaju s razdobljima snažnijeg globalnog ekonomskog rasta“, ističe Jeroen Blokland, portfelj menadžer u investicijskom društvu Robeco.

Zahvaljujući usponu cijena cijelog niza sirovina, od nafte do zlata, S&P/Goldman Sachs indeks sirovina bilježi rast od 74 posto od kraja travnja. Razloga za zadovoljstvo imaju i ulagači na rastućim tržištima.

Tako je dionički indeks rastućih tržišta MSCI tijekom ove godine ojačao 13 posto. U francuskoj banci Société Générale smanjili su izloženost dolaru u svojem portfelju na rekordno nisku razinu.

Istovremeno analitičari te banke preporučuju povećanu izloženost dionicama s rastućih tržišta, posebice korejskim i indonezijskim kompanijama. Ipak, i najmanja nesigurnost na tržištima, poput prošlotjednog porasta broja oboljelih od koronavirusa, jača potražnju za dolarom.

Ta epizoda dobro oslikava da dolar ostaje „najsigurnija među sigurnim lukama“, kaže John Hardy iz Saxo Banka.

Komentirajte prvi

New Report

Close