Cijene ovih automobila u Europi padaju i za 10.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2023. u 17:25
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Najnovija sniženja cijena omogućena su zbog povećanja i poboljšanja proizvodnih kapaciteta, priopćila je tvrtka.

Inflacija je na svjetskoj razini digla cijene gotovo svega. Osim inflacije, autoindustriju je potresla i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa koja je zaustavila isporuku novih vozila te im tako dodatno povećala i cijenu.

No neki su proizvođači sada krenuli suprotnim smjerom. Prva od takvih je američka Tesla koja je u Sjedinjenim Državama znatno smanjila cijenu svojih vozila. Sada se isto prelijeva i na europsko tržište, piše Automotive News.

Tako je Tesla prošlog tjedna snizila cijene svojih automobila na europskim tržištima, uključujući Njemačku i Francusku. Sniženja se odnose na sve verzije Modela 3, Modela S i Modela X koji se prodaju po nižim cijenama, kao i Modela Y Performance.

Najnovija sniženja cijena omogućena su zbog povećanja i poboljšanja proizvodnih kapaciteta, priopćila je tvrtka. “Naša misija je ubrzati prijelaz na obnovljivu energiju. Naš glavni plan je postavio jasan put za postizanje te misije – transformacija skupih proizvoda malih serija u jeftinija vozila masovnih serija”, priopćili su iz Tesle.

Jeftiniji i do 10.000 eura

U Njemačkoj je Tesla snizila cijene svojih vozila Model 3 i Model Y za od 4,5 posto do 9,8 posto, pokazuju podaci na njegovoj web stranici, što je drugo sniženje cijena ove godine nakon smanjenja cijena do 17 posto u siječnju. Modeli S i X su tako jeftiniji za oko 10.000 eura.

Tesla je tako snizila cijenu osnovnog Modela 3 u Njemačkoj za 2.000 eura, na 41.990 eura, prema podacima na svojoj web stranici. Model 3 Performance verzija sada se prodaje za 54.990 eura, što je popust od 9,8 posto, prenosi Reuters.

Smanjenja je i cijena Modela Y Performance za 9,2 posto na 60.990 eura. Cijene Modela Y sa stražnjim pogonom i dugog dometa ostale su iste.

Francuzima dodatnih 5.000 eura popusta

U Francuskoj, kupci koji kupe Model 3 za 44.990 eura sada će dobiti dodatno sniženje kroz vladinu subvenciju od 5.000 eura jer je gornja cjenovna granica za istu 47.000 eura.

Dana 2. travnja, Tesla je objavila rekordne tromjesečne isporuke od 422.875 vozila od siječnja do ožujka nakon što je smanjila cijene svojih automobila na globalnoj razini, ali rast prodaje na tromjesečnoj razini bio je skroman zbog rastuće konkurencije i loših gospodarskih izgleda.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je da će se Tesla usredotočiti na snižavanje cijena kako bi potaknuo potražnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close