Cijena barela nafte porasla i šesti tjedan

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Saudijska Arabija je u četvrtak produžila dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno do kraja rujna.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, šestog zaredom, nakon što su najveći svjetski proizvođači, Saudijska Arabija i Rusija odlučile nastaviti ograničavati svoju proizvodnju ii u rujnu, izazvavši zabrinutost oko dostatne globalne ponude. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 1,4 posto, na 86,24 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,8 posto, na 82,82 dolara. Na oba tržišta cijene barela najviše su od sredine travnja ove godine.

Saudijska Arabija je u četvrtak produžila dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milijun barela dnevno do kraja rujna, ostavljajući otvorena vrata za još jedno takvo produljenje nakon rujna. Rusija je također odlučila smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno sljedeći mjesec. “S nastavljenim smanjenjem proizvodnje, predviđamo tržišni manjak od više od 1,5 milijuna barela dnevno (bpd) u rujnu, nakon procijenjenog deficita od oko 2 milijuna bpd u srpnju i kolovozu”, naveli su analitičari UBS-a u bilješci klijentima.

Što se tiče potražnje, po riječima zamjenika ruskog premijera Aleksandera Novaka nakon sastanka ministarskog panela skupine OPEC+, odnosno Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, globalna bi potrošnja nafte ove godine mogla porasti za 2,4 milijuna barela dnevno. Sastanak nije doveo do nikakvih promjena u politici proizvodnje tog naftnog kartela, no najavljeno je da ako dođe do bilo kakvih tržišnih poremećaja da su odmah spremni reagirati.

U međuvremenu, službeni američki podaci govore o rekordnom padu zaliha sirove nafte u SAD-u prethodnoga tjedna, za 17 milijuna barela. U UBS-u stoga očekuju da će se cijene Brenta idućih mjeseci kretati u rasponu od 85 do 90 dolara po barelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close