Uređaj koji će osobama s problemom mucanja olakšati telefonske pozive

Autor: Lucija Špiljak , 30. listopad 2019. u 22:00
Rješenje je zapravo prilično jednostavno, a proizlazi iz dobrog poznavanja problematike mucanja, kaže Skoko/Davor Puklavec/PIXSELL

Uređaj je nazvao Stuey prema engleskoj riječi za mucanje – stutttering, a postupak patentiranja i zaštite intelektualnog vlasništva je u tijeku.

Procjenjuje se da u svijetu muca više od 70 milijuna ljudi dok se u Hrvatskoj taj broj kreće oko 70.000.

Premda točan uzrok nije poznat, većina znanstvenika mucanje danas smatra neurološkim stanjem koje ometa proizvodnju govora. Svakodnevne govorne situacije osobama koje mucaju uzrokuju visoku razinu stresa i napetosti, dovode do izbjegavanja socijalnih interakcija, a nerijetko mogu uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme poput anksioznosti i depresije. Objašnjava nam to Damir Skoko, po zanimanju naftni inženjer i mladi inovator koji je iz vlastite potrebe prepoznao da je za osobe koje mucaju obavljanje telefonskih poziva jedna od najtežih govornih situacija, stoga je prije dvije godine došao na ideju razvoja elektroničkog uređaja Stuey koji će osobama s ovim problemom olakšati telefonsku komunikaciju. Istražio je tržište i krenuo s projektom.

Povećati kvalitetu života
"Uređaj se kao nastavak kompleta za bezručno telefoniranje priključuje na mobilni telefon te inovativnom metodom omogućava osobi koja muca lakše obavljanje željenog poziva. Uređaj sam nazvao Stuey prema engleskoj riječi za mucanje – stutttering, a postupak patentiranja i zaštite intelektualnog vlasništva je u tijeku pa za to vrijeme ne mogu detaljnije govoriti o konkretnim tehničkim karakteristikama uređaja. Ne radi se o nekom visoko tehnološkom rješenju modificiranja govora kako mnogi misle; rješenje je zapravo prilično jednostavno, a proizlazi iz dobrog poznavanja problematike mucanja. Već postojeća tehnologija samo je iskorištena na inovativan način", objašnjava Damir. 

Radi daljnjeg tijeka projekta proveo je istraživanje među osobama koje mucaju, a rezultati su, kaže, bili korisni. "Svi ispitanici su svoje mucanje ocijenili učestalijim u telefonskom razgovoru u odnosu na mucanje općenito. Nadalje, 89,2% ispitanika vjeruje da će im ovakav uređaj za pomoć pri telefoniranju smanjiti razinu stresa i napetosti te povećati kvalitetu života, dok bi 69,2% ispitanika kupilo ovisno u recenzijama, kupilo ovisno o cijeni ili sigurno kupilo el. uređaj za pomoć pri telefoniranju", navodi inovator. Još uvijek radi na detaljima, a sa svojim timom nastoji što više minimizirati dimenzije proizvoda.

"Posljednjih mjeseci intenzivno radim na razvoju uređaja u suradnji s jednom mladom zagrebačkom tvrtkom za razvoj elektronike, a vjerujem i nadam se da ćemo u sljedećoj godini imati gotov proizvod i moći krenuti s daljnjim koracima u pripremi proizvoda za tržište. Prvenstveno mislim na certifikaciju uređaja za Europu i Ameriku, definiranje prodajnih kanala i marketinške aktivnosti", objašnjava Damir.

Priprema za globalno tržište
U svom poslovanju će se, kaže, orijentirati na tržišno područje – zdravlje i kvalitetu života, konkretno na uređaje za pomoć osobama koje mucaju. Premda je svjestan da konkurencija u tom području postoji, uvjeren je da ima još puno prostora za napredak. "Za poslovni uspjeh potrebno je kretati se u skladu s potrebama tržišta i uočavati prilike u okruženju, stoga sam otvoren prema mogućnostima i za druga područja osim problema mucanja", dodaje Damir.

Po zanimanju je diplomirani inženjer naftnog rudarstva, s desetak godina iskustva u struci na projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, no oduvijek je, kaže, imao ambicije za privatno poduzetništvo i pokretanje vlastitog posla. Tražio je prilike u okruženju i nastojao se informirati o potrebama tržišta.  "Iako kvalitetni mladi poduzetnici nerijetko dolaze direktno iz škole ili s fakulteta, poslovni svijet je korisno osjetiti i s drugih pozicija u poslovnoj hijerarhiji", smatra Damir.

Korisne smjernice za daljnje poslovanje i  "korisničku poslovnu podršku" dobio je u ZICER Plavom uredu gdje su mu predložili da prijavi projekt uređaja Stuey na Natječaj za inovatore Grada Zagreba. Tada je dobio financijsku potporu koja mu je pomogla da započne s razvojem proizvoda i pripremom uređaja za globalno tržište. Zasad mu je, kaže, oblik poslovanja putem paušalnog obrta najprihvatljiviji, no namjerava i pokrenuti tvrtku za razvoj i proizvodnju elektroničkih uređaja. 

 Kako je već u kontaktima s pojedinim inozemnim organizacijama osoba koje mucaju, želja mu je Stuey najprije predstaviti najvećoj takvoj organizaciji u Europi – British Stammering Association. U Americi, dodaje, također postoji značajna udruga osoba koje mucaju – National Stuttering Association – stoga će se prvenstveno orijentirati na predstavljanje i promociju uređaja putem raznih svjetskih udruga i organizacija osoba koje mucaju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close