South Central Ventures ulaže 12 milijuna eura u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 27. listopad 2015. u 22:00
Luka Abrus iz tvtke Five kaže da će oni pomagati fondu, a ulagač je navodno i Nenad Bakić/Sanjin Strukić/PIXSELL, Borna Filić/PIXSELL

Prvi VC fond s uredom u Hrvatskoj najavio da će do kraja godine ovdje napraviti prvu investiciju.

Hrvatska je dobila prvi lokalni fond rizičnog kapitala koji ulaže u startupe i čiji čelnici tvrde da će do kraja godine ovdje realizirati prvu investiciju.

U Zagrebu se jučer predstavio fond South Central Ventures koji će ovdje imati ured. Kad bude u punoj snazi, a plan je u iduća dva mjeseca, raspolagat će s 40 milijuna eura. Fond će osim u Hrvatskoj ulagati u startupe BiH, Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori. Darko Liović, predsjednik Uprave Hamag-Bicra, kaže da je ovo veliki dan za Hrvatsku i istaknuo da je Hrvatska prva država iz regije koja je financijski poduprla fond. To je i razlog zašto se premijerno predstavio upravo u Zagrebu.

"Hrvatska je uložila više od dva milijuna eura u ovaj fond i očekujemo da će South Central Ventures ovdje u Hrvatskoj pronaći puno dobrih prilika i investirati u hrvatske startupe", naglašava Liović. Hubert Cottogni, managing direktor Europskog investicijskog fonda, koji je zajedno s Europskom komisijom i EBRD-om inicijalni pokretač i osnivač fonda, zahvalio se Hrvatskoj što je prva u regiji prepoznala važnost investicija u startupe.

"Banke u regiji konsolidiraju bilance i u takvim razdobljima ponuda sredstava za poduzetnike početnike vrlo je ograničena i zato veseli što je Hrvatska podržala ovu inicijativu Komisije, EIF-a i EBRD-a, te posebno veseli što su se u projekt uključili i privatni investitori iz Hrvatske", kaže Cottogni.

Navodno je riječ o dva privatna investitora iz Hrvatske, a jedan od njih je Nenad Bakić. Luka Abrus iz tvrtke Five (bivši Pet minuta) kaže da će oni logistički pomagati fondu South Central Ventures s informacijama o startupima. Domagoj Oreb, bivši čelnik Ruđer Inovacija, a sada čelnik South Central Venturesa za Hrvatsku da 30 posto sredstava fonda planiraju uložiti u Hrvatsku. Pri tome će pet posto ići na sjemenske investicije do 100 tisuća eura, a ostatak na ulaganja u širenje od 500 tisuća do tri milijuna eura. "Ulagat ćemo isključivo u manjinski udio, 20 do 49 posto", zaključuje Oreb.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Šteta što fond vode ljudi iz slovenskog RSG kapitala, i opet će slovenski startupi imati prednost (ionako imaju 10x više investicija d nas).

Kada će jednom kod nas osvanuti fond za domaće poduzetnike kakve imaju sve normalne zemlje. I to fond koji će ići pravedno a ne izrabljivački tj ovdje se vidi da nude do 100,000 eur za početnike. Vani za tu sumu mogu dobiti max 5% udjela. Kladim se da ovdje traže barem 5x više. ‘Antonijo’ je u pravu, ako mislite ozbiljno potražite kapital vani. Nepisano je pravilo što je fond više udaljen od ovih krajeva bolje ćete uvjete dobiti.

Antonijo, 28.10.2015. u 11:59
Antonio malo si zalutao, ovo što si napisao se nigdje u tekstu ne spominje. Udio 20-49% traže za širenje poslovanja, a ne za seed investiciju.

Zašto onda ne napišu konkretno, a ne baciti glupe fore tipa: “Ulagat ćemo isključivo u manjinski udio, 20 do 49 posto”
Evo tako se govori u Hrvatskoj, drugim riječima zmuljat ćemo vas da ni sami nećete znati što potpisujete. manjski udio a do 49 posto HAHAHA :))) LOOL

Antonijo, 28.10.2015. u 11:59
Zgodno je i kako si uspio i HNS i Šukera zgurati u ovu priču. Zar ne može pozitivna vijest proći bez nepovezive analogije s negativnim primjerima iz svakodnevice?

Možda zato što u Hrvatskoj ništa nije pošteno i pravedno odrađeno? Hoćemo govoriti o ICT natječajima koji se namještaju samo najvećima? jer se svi “poznaju”.

Antonijo:

slovojed, 28.10.2015. u 08:40
Svi startupovi budite izrazito oprezni u šta se ovdje upuštate. Svi u svijetu za seed nude od 5-10% udjela, dok naši ‘mobsteri’ traže 20-49%, pa gdje toga ima??

Antonio malo si zalutao, ovo što si napisao se nigdje u tekstu ne spominje. Udio 20-49% traže za širenje poslovanja, a ne za seed investiciju. Zgodno je i kako si uspio i HNS i Šukera zgurati u ovu priču. Zar ne može pozitivna vijest proći bez nepovezive analogije s negativnim primjerima iz svakodnevice?

New Report

Close