Hrvatski startup isprobao platformu za banke bez bankara

Autor: Bernard Ivezić , 28. lipanj 2016. u 08:31
Ethereum opisuju kao korak poslije bitcoina

Igrači poput Deloittea, IBM-a, Microsofta te velike banke putem Ethereuma rade revoluciju u fintechu i internetu stvari.

Na cloud platformi Ethereum, koja granice mogućeg u financijskoj industriji pomiče još dalje nego što je to napravio bitcoin, pojavila se prva hrvatska aaplikacija. Riječ je o računalnoj igri Etherizationu, nastaloj po uzoru na nekad popularnu strategiju na poteze Civilizaciju.

Vedran Kajić, osnivač Bspenda, domaćeg startupa koji je prvi počeo postavljati bitcoin bankomate u Hrvatskoj, kaže da ga je na izradu igre potaknula želja da isproba i krene raditi projekte na Ethereum platformi. "I bitcoin i Ethereum se temelje na takozvanoj blockchain tehnologiji s tom razlikom da bitcoin tu tehnologiju koristi na način kako se internet koristio prije pojave dinamičkih web stranica, dok Ethereum u toj paraleli otvara mogućnosti da radite ono što je na internetu moguće danas", kaže Kajić.

 

Kajić

Ethereum će kod financijskih institucija značajno povećati transparentnost rada.

Ethereum platforma javno je predstavljena prije nešto manje od godinu dana. Za to vrijeme tržišna kapitalizacija njezine kriptovalute ethera premašila je milijardu dolara. Deloitte i ConsenSys najavili su da će na Ethereumu raditi na razvoju digitalne banke. IBM na toj platformi radi na IoT projektima, slično kao i Microsoft, dok je konzorcij niza najvećih svjetskih banaka R3 povezao Ethereum s Microsoftovom cloud platformom Azure kako bi financijskim institucijama omogućio da na tom novom čudu grade privatne blockchain mreže.

"Ethereum koristi blockchain tako da bi u bankama, investicijskim fondovima i drugim financijskim institucijama mogao značajno povećati nivo transparentnosti poslovanja i tako utjecati na način na koji će financijske institucije raditi u budućnosti", kaže Kajić. Primjer toga je Decentralized Autonomous Organization (DAO), investicijska organizacija bez investicijskih menadžera koja je prije mjesec dana od više od deset tisuća ljudi iz cijelog svijeta crowdfundingom prikupila 168 milijuna dolara kapitala.

Kad je zaključena, bila je to najveća crowdfunding kampanja dosad. Kajić dodaje da Ethereum omogućuje stvaranje i drugih vrsta organizacija u kojima će dobrim dijelom menadžeri biti suvišni na isti način na koji su to danas radnici. No, primjene su i šire. "Već sada aplikacije razvijene za Ethereum imaju kapacitet konkurirati AirBnBu i Uberu", zaključuje Kajić.

Od financija do Steama

Širok spektar korisnika
Hrvatska igra Etherization nema grafičko sučelje već se igra u tekstualnom modu, kao što se to nekad radilo u DOS-u. Kajić pojašnjava da igra sadrži i vlastiti financijski sustav unutar kojeg možete financirati i graditi proizvodne objekte, ubirati prihode i dalje investirati. Valuta unutar igre je ether. I dok Kajića mahom zanima financijska industrija, platformu Ethereum počela je koristiti i najveća online trgovina igrama na svijetu Steam.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Krasno – samo jedan mali problem … Ethereum je de facto gotov … vidi npr. http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/rob-commentary/someone-took-down-the-dao-heres-why-thats-astounding/article30631763/

pa šta? uvijek netko gubi, naročito startupi 😉
to nije problem ethereuma.

a glede startupa općenito – to je smiješna marketinška fora, i bilo je zanimljivo ispočetka, sada se ofucalo.

Krasno – samo jedan mali problem … Ethereum je de facto gotov … vidi npr. http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/rob-commentary/someone-took-down-the-dao-heres-why-thats-astounding/article30631763/

New Report

Close