Pandemija koronavirusa pomoći će im da uskoro postanu najveće svjetsko gospodarstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 28. prosinac 2020. u 07:12
Udio Kine u svjetskom gospodarstvu rasti će brže nego su to ranije predviđali ekonomisti/REUTERS

Rano strogo zatvaranje i udarci dugoročnim izgledima gospodarskog rasta Zapada, doveli su do poboljšanja kineske gospodarske pozicije.

Naoko apsurdno, no pandemija koronavirusa pomoći će Kini da pet godina prije dosadašnjih prognoza sustigne SAD i postane najveće svjetsko gospodarstvo.

Kako prenosi Reuters, Kina će 2028. prestići Ameriku i postati najveća svjetska ekonomija, pet godina ranije nego se do sada predviđalo, objavio je britanski think-tank Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR). Azijska država bi država u razdoblju od 2021. do 2025. trebala ostvariti prosječni godišnji rast od 5,7 posto, a za razdoblje od 2026. do 2030. od 4,5 posto.

Iako se očekuje da će SAD imati snažni ekonomski oporavak 2021., rast će usporiti na 1,9 posto od 2022. do 2024., a potom na 1,6 posto.

“Već neko vrijeme glavna tema svjetske ekonomije je borba za gospodarsku premoć SAD-a i Kine“, objavio je u svom godišnjem izvješću CEBR, objavljenom u subotu. „Pandemija COVID-19 i posljedični ekonomski pad u tom rivalstvu su igrali u korist Kine“, piše u izvješću, a prenosi Reuters.

CEBR tvrdi da su „uspješno upravljanje pandemijom“ Kine, koja je rano uvela strogo potpuno zatvaranje, i udarci dugoročnim izgledima gospodarskog rasta Zapada, doveli do poboljšanja kineske gospodarske pozicije.

5,7

posto trebao bi iznositi prosječni godišnji rast kineskog gospodarstva od 2021. do 2025.

U pregledu rasta gospodarstva za 193 države CEBR je predviđao da će kinesko gospodarstvo, kao jedino na svijetu, 2020. narasti po stopi od 2 posto, za razliku od pada globalnog BDP-a ove godine za prosječno 4,4 posto, što je najveći godišnji pad od Drugog svjetskog rata.

Zbog toga će od 2021. udio SAD-a u globalnom BDP-u opadati, dok će udio Kine rasti brže nego su to ranije predviđali ekonomisti.

Ipak, životni standard u Kini ostat će i dalje puno niži nego u SAD-u i zapadnoeuropskim zemljama. U SAD-u prosječni dohodak po glavi stanovnika iznosi više od 63.000 američkih dolara, dok u Velikoj Britaniji iznosi 39.000 dolara, a u Kini će 2023. iznositi 12.536 dolara.

Japan će ostati treća najveća svjetska ekonomija, tvrdi CEBR, do početka 2030-ih kad će ga prestići Indija koja će Njemačku potisnuti s četvrtog na peto mjesto.

Ujedinjeno Kraljevstvo, danas peto najveće svjetsko gospodarstvo, postat će šesto 2024. godine. No, unatoč udarcima koji se očekuju u 2021. zbog napuštanja jedinstvenog tržišta EU-a, britanski BDP bi do 2035., prema predviđanjima, trebao biti 23 posto viši od francuskog, zahvaljujući britanskoj digitalnoj ekonomiji.

Douglas McWilliams, zamjenik predsjednika CEBR-a upozorio je kako se i druga azijska gospodarstva probijaju na prvenstvenoj ljestvici.

Po njemu, “jedna je od lekcija za zapadne kreatore politike, koji su se relativno loše pokazali tijekom pandemije, da trebaju obratiti puno više pažnje onomu što se događa u Aziji nego do sada”. CEBR zaključuje i kako će se pandemija na gospodarstvo odraziti većom inflacijom, a ne slabijim rastom.

Komentirajte prvi

New Report

Close