Zbog neispravnog dodatka prehrani preminulo pet ljudi, gotovo 200 hospitalizirano

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2024. u 08:02
Foto: Pixabay

Zbog neispravnog dodatka prehrani koji je namijenjen obaranju štetnog kolesterola u Japanu je preminulo pet ljudi, dok je 196 hospitalizirano. Jedan oboljeli registriran je i na Tajvanu.

Zakon u toj otočnoj državi priznaje kategoriju tzv. “funkcionalnih prehrambenih proizvoda” koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta i nisu klinički ispitani, ali djelimično obavljaju funkciju službeno priznatih lijekova.

Jedan od njih je suplement farmaceutske kompanije Kobayashi koji se koji se izrađuje od fermentirane crvene riže i čija je svrha da smanji prisustvo štetnog LDL kolesterola i triglicerida u krvi i tako (privremeno) snizi rizik od srčanog i moždanog udara.

Taj preparat, međutim, od kraja ožujka do danas je uzrokovao smrt pet osoba, a svim žrtvama otkazali su bubrezi, piše RTS.

Još 196 ljudi je primljeno u bolnicu, dok ih je gotovo 1.200 pregledano. I na susjednom Tajvanu registriran je jedan oboljeli.

Prva žalba kompaniji sa sjedištem u gradu Osaki na djelovanje suplementa pristigla je od liječnika sredinom siječnja, ali ona ništa nije poduzela više od dva mjeseca.

Upravo stoga što nije obavijestila nadležno ministarstvo i povukla svoje proizvode iz prodaje, stručnjaci očekuju oštre kazne i privatne tužbe građana za odštetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close