U napredne tehnologije i razvoj novih lijekova članice UPL-a uložile 150 mil. eura

Autor: Domagoj Puljizović , 26. ožujak 2024. u 13:48
Ana Gongola istaknula je da je u 2023. osiguran 91 milijun kutija lijekova za hrvatske pacijente/S. Strukić/PIXSELL

Često podcijenjena, industrija generičkih lijekova osigurava terapije za 68% pacijenata u RH.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmChem) održala je u Zagrebu petu zdravstvenu konferenciju koja je okupila 180 sudionika.

Naglasak je bio na održivom financiranju zdravstva, praćenju ishoda liječenja, reformi zakonodavstva Europske unije o lijekovima te na objedinjenoj javnoj nabavi u zdravstvu, dok je poseban fokus stavljen na digitalizaciju zdravstvene usluge za pacijente, ističu iz AmChema.

Dvojka za razvijenost
Rina Musić, predsjednica Vijeća upravitelja AmChama istaknula je rezultate istraživanja kompanije IQVIA iz 2021. godine koji su pokazali da unatoč nekim dobrim primjerima, Hrvatska nema dovoljno razvijena digitalna zdravstvena rješenja. Ocjena razvijenosti bila je manja od dva na skali od pet, dok su najviše razine digitalne zrelosti u zdravstvu dostigle Estonija, Engleska, Švedska i Danska.

Konferencija HUP UPL-a

Uvodno predavanje o prvoj promjeni Europske farma regulative u 20 godina održat će Adrian van den Hoven, glavni direktor europske udruge proizvođača generičkih i biosličnih lijekova Medicines for Europe.

Ana Gongola, članica Uprave Sandoza, predstavila je prilike koje donose generički i bioslični lijekovi, naglasivši da je dostupnost generičkih lijekova ključna za održivost zdravstvenog sustava jer za samo 8 posto udjela u budžetu osigurava 68 posto terapija.

“Prošle je godine osiguran 91 milijun kutija lijekova za hrvatske pacijente uz uštede od 30 milijuna eura u posljednje dvije godine”, istaknula je Gongola.

Sandra Velasco, direktorica za Adriatic regiju kompanije Novartis, predstavila je mogućnosti Međunarodnog centra izvrsnosti unutar kliničkog bolničkog centra, koji bi omogućio personalizirani pristup staničnoj i genskoh terapiji, imunoterapiju i razvoj radiofarmaceutika kao čitavog novog koncepta liječenja u onkologiji.

Istaknula je da je Hrvatska, kao regionalni lider u Centrima izvrsnosti, ostvarila značajan napredak u zadnjih deset godina, a za rješenja koja tek dolaze nužno je pravovremeno planiranje resursa.

70

posto lijekova domaća industrija izvozi u 60 zemalja svijeta

Mark J. Davis, generalni direktor Rochea podsjetio je da je Hrvatska druga po smrtnosti od karcinoma među zemljama EU, osobito raka pluća i debelog crijeva i naglasio da je uspostava onkološke baze podataka ključna za boju skrb za pacijente.

Farmaceutska industrija generičkih lijekova u Hrvatskoj jedan je od najvažnijih faktora u osiguravanju stabilnosti zdravstvenog sustava jer osigurava potrebne terapije za 68 posto pacijenata u zemlji, jedna je od najbrže rastućih industrija i vodeća izvozna grana koja više od 70% proizvodnje plasira u 60 zemalja svijeta, ističu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Ključ stabilnog sustava
Tvrtke okupljene u Udrugu potrošača lijekova (UPL), gransku udrugu HUP-a u proteklih nekoliko godina uložile su više od 150 milijuna eura u napredne tehnologije, istraživanje i razvoj novih lijekova, ističu iz Udruge u čijem će se sjedištu danas na konferenciji “Generički lijekovi – ključ stabilnog sustava i široke dostupnosti terapija: efikasni, dostupni i pouzdani – cijenimo li ih samo onda kada nestanu?” raspravljati o ključnoj ulozi generičkih lijekova u zdravstvenom sustavu te dugoročnoj održivosti strateški važne industrije.

Uvodno predavanje održat će Adrian van den Hoven, glavni direktor europske udruge proizvođača generičkih i biosličnih lijekova Medicines for Europe koji će govoriti o prvoj promjeni Europske farma regulative u 20 godina te drugim aktivnostima koje trebaju osnažiti europsku proizvodnju generičkih i biosličnih lijekova konkurentnom i snažnom.

Komentirajte prvi

New Report

Close